Teelbalkanker
Teelbalkanker is zeldzaam en komt het meest voor in de leeftijdscategorie tussen 20 en 40 jaar. Andere benamingen voor teelbalkanker zijn zaadbalkanker, testiscarcinoom, seminoom en non-seminoom. Teelbalkanker begint over het algemeen als een klein hard knobbeltje aan één van de testikels dat langzaam(dagen tot weken) groter wordt, geen pijn doet en niet vanzelf kleiner wordt of weggaat. Als dát het geval is, of als u twijfelt, moet snel een arts worden geraadpleegd. Er zal echografisch onderzoek van het scrotum worden gedaan.
De behandeling van teelbalkanker
Teelbalkanker is een agressieve ziekte, maar is gelukkig zeer goed te behandelen en kent een zeer hoog genezingspercentage met zeer goede overleving. De behandeling bestaat meestal uit het wegnemen van de aangedane bal. Met bloedtesten en CT van buik en longen wordt gezocht naar eventuele uitbreiding (metastasering) van de ziekte in lymfeklieren of andere organen. Meestal blijkt met het wegnemen van de testikel al genezing te zijn bereikt, soms zijn enkele chemokuren of bestraling nodig. De poliklinische follow up is vrij intensief en minstens tien jaar. Gelukkig wordt de vruchtbaarheid gewaarborgd door de tweede testikel. Als hier twijfel over zou bestaan (chemo) kan zaad worden ingevroren voor later.
Wanneer u last hebt van een scrotale zwelling, dan hoeft dit niet te beteken dat u teelbalkanker heeft. Bekijk meer informatie over scrotale zwellingen.