De bestraling

Het bestralingsapparaat, de Flexitron HDR

Op de radiotherapieafdeling bevindt zich het bestralingsapparaat. Vanuit het bestralingsapparaat wordt, nadat de slang aan het apparaat gekoppeld is, een kleine stralingsbron in de bestralingsslang gebracht. De stralingsbron zal in de bestralingsslang de straling afgeven, precies op de plek waar deze moet komen. Vanwege de radioactieve straling verblijft u gedurende de bestraling alleen in deze kamer. Met behulp van een camera en intercom wordt u geobserveerd.

De bestralingsdeskundigen houden u met behulp van een camera en een intercom goed in de gaten

Als de bestraling klaar is, gaat de stralingsbron terug in het bestralingsapparaat. De bestralingsslang wordt vervolgens los gekoppeld van het bestralingsapparaat en verwijderd. U bent daarna vrij van straling. Een inwendige bestraling duurt 15-20 minuten en van de bestraling zelf voelt u niets.

De hele behandeling vindt plaats onder een roesje, ook wel sedatie genoemd. Een roesje bestaat uit een slaapmiddel en pijnstilling. De medicatie die voor de sedatie gebruikt wordt, vermindert uw reactie- en inschattingsvermogen. In verband met deze medicatie mag u na afloop van de behandeling niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. U wordt geacht zelf begeleiding en vervoer naar huis te regelen.