Stabiliserende operatie bij scheefstand, ontsteking en tumoren Thoracale- en lendenwervelkolom

De instabiele wervelkolom

De wervelkolom zorgtervoor dat de romp beweeglijk is en maakt het mogelijk rechtop te lopen. De wervelkolom beschermt het ruggenmerg en de zenuwvezels tegen letsel en uitrekking. Het ruggenmerg ligt in het wervelkanaal, dat aan de voorkant door de wervellichamen wordt begrensd en aan de zijkanten door de wervelbogen, die aan de achterkant uitlopen in het doornuitsteeksel. De wervels zijn door tussenwervelschijven (aan de voorzijde) en door gewrichtjes (aan de achterzijde) met elkaar verbonden.

Ze zorgen ervoor dat de wervelkolom beweeglijk is. Banden zorgen voor een extra onderlinge verbinding tussen de wervels.

Ongevallen, ontstekingen en gezwellen kunnen de wervels beschadigen en hun verbindingen zwakker maken. Vooral bij ongevallen kunnen er zulke grote krachten op de wervelkolom worden uitgeoefend, dat de verbindingen opgerekt worden of zelfs scheuren. Ook kunnen sommige operaties aan het ruggenmerg of aan de zenuwen tot een verminderde stabiliteit leiden doordat het wervelkanaal wordt opengemaakt.

 

Een instabiele wervelkolom kan tot een beschadiging van het ruggenmerg en de zenuwen leiden, bovendien kunnen ten gevolge van verkeerde belasting van het gewricht ernstige klachten optreden.

Bij ernstige pijn en/of neurologische stoornissen worden de wervels operatief aan elkaar vastgezet, dus gefixeerd. De wervels moeten onbeweeglijk aan elkaar worden vastgezet, zodat de pijn vermindert en de beschermende functie van de wervelkolom wordt hersteld.

Documentatie:

stabiliserende operatie lendewervelkolom

Waar bent u naar op zoek?