Bijzonderheden
Traktaties op school
Gestreefd wordt een kind met diabetes zoveel mogelijk hetzelfde leven te laten leiden als een kind zonder diabetes. Dit betekent dat kinderen ook mogen snoepen, alleen is het niet zo vanzelfsprekend als bij andere kinderen. Het is afhankelijk van de behandelingsvorm en de traktatie voor welke oplossing wordt gekozen.
Een traktatie rond 10.00 uur is voor een kind met diabetes het beste tijdstip, omdat dit ongeveer overeenkomt met het tijdstip van het tussendoortje. Hiermee rekening houdend zijn er verschillende mogelijkheden om een traktatie in te passen.
De hoeveelheid koolhydraten van de traktatie en het tussendoortje vergelijken. Deze mogelijkheid heeft de voorkeur, omdat het kind dan mee kan doen met de andere kinderen. Het vereist enig rekenwerk en overleg. Wordt er bijvoorbeeld getrakteerd op producten die geen of weinig koolhydraten bevatten, dan zal het kind het hele of een deel van het tussendoortje ook moeten eten.
Een andere mogelijkheid is dat het kind de traktatie meeneemt naar huis als je bijvoorbeeld niet weet hoeveel koolhydraten er in een traktatie zitten. Nadeel voor het kind is dat het hiermee in een uitzonderingspositie komt.
Gymnastiek, zwemles en sportdagen
Door lichamelijke inspanning kan de bloedglucose lager worden, omdat er meer glucose wordt verbruikt en er een betere opname is van insuline. Om te voorkomen dat de bloedglucose te laag wordt kunnen vooraf maatregelen genomen worden door extra koolhydraten te eten of afhankelijk van de behandelvorm kan gekozen worden voor vermindering van de hoeveelheid insuline. Samen met het diabetesteam worden hierover afspraken gemaakt.
Proefwerk en examen
Als gevolg van stress kan de bloedglucose nogal wisselend zijn. De bloedglucose kan voor of tijdens een toets extreem stijgen, dit wordt veroorzaakt door het stresshormoon adrenaline. Het kan ook zo zijn dat de bloedglucose tijdens of na de toets erg gaat dalen. Uiteraard kan dit een negatieve invloed hebben op het eindresultaat door een verminderd concentratievermogen.
Soms is het noodzakelijk om tussentijds een bloedglucose te controleren en deze te corrigeren. Dit kan betekenen dat je iets moet eten of insuline toe moet dienen.De tiener met diabetes kan gebruik maken van een wettelijke regeling die voor tentamens en examens is opgesteld. Deze leerlingen hebben dan recht op maximaal 1 uur tijd (mag weg) extra tijd per tentamen of examen. In overleg met de leerling kan besproken worden of hij/zij van deze regeling gebruik wil maken. Hiervoor dient dan een medische verklaring te worden opgesteld.
Nuttige en handige websites over diabetes:
www.sugarkids.nl
www.d-teens.nl
www.diabetesopschool.nl
www.opeigenbenen.nu
www.bvdgf.org
www.cyberpoli.nl
www.stichtingartsenvoorkinderen.nl
www.mijntienerheeftdiabetes.nl
www.fitkids.nl
www.pompnet.nl
www.diabetes.startpagina.nl
www.pomptasjes.nl
www.diabetesenleven.nl
Nuttige en handige websites over eten:
www.voedingscentrum.nl Als je wilt weten of je gezond eet en hoeveel zoetstof je per dag mag gebruiken.
www.ah.nl Leuke recepten en AH vermeldt ook nog hoeveel koolhydraten het bevat, zelfs berekend per portie!
www.diabetes.nl Heel veel informatie over diabetes, soms wel erg moeilijk hoor!
www.lekkerbelangrijk.nl Voor en door kinderen gemaakt met leuke testjes en weetjes over eten. Ook informatie te vinden voor spreekbeurten.
www.wateetenbeweegik.nl Goede eet- en beweegtips en testjes……
www.dekoolhydratenlijst.nl Maten en gewichten, tevens koolhydratenlijst
www.valtaf.nl Onder het kopje calorietabel vind je een uitgebreide lijst met producten waarvan de koolhydraten, eiwitten, vetten en kcal worden vermeld. De producten zijn ingedeeld in diverse productgroepen en er wordt onderscheid gemaakt in merken. Ruim opgezet.
Forums op het internet:
www.changingdiabetes.nl Young voices zijn jongeren met diabetes die jongeren een stem willen geven om de wereld te vertellen wat diabetes is.