Diabetes en voeding

Kan ik blijven eten wat ik gewend was?

Als je gewend was gezond en regelmatig te eten verandert er weinig. Als je diabetes hebt is het belangrijk te weten hoeveel koolhydraten ergens inzitten. Koolhydraten is een verzamelnaam voor suikers. Koolhydraten worden in de darm afgebroken tot glucose en afgegeven aan het bloed en ze zitten bijvoorbeeld in brood, fruit, rijst, snoepjes en vla. Het is belangrijk om de maaltijden gelijkmatig over de dag te verdelen. Regelmatig moet je ook iets tussendoor eten
waar koolhydraten inzitten. Hoe jij dat het beste kunt doen, zal de diëtist met je bespreken.

Wat mag ik drinken?

Je mag zoveel drinken als je wilt van:

  • (vruchten)thee zonder suiker
  • light frisdranken
  • (mineraal-)water
  • limonadesiroop zonder suiker
  • bouillon

En snoepen, mag dat nog?

Natuurlijk mag je wel eens snoepen, zoals een ijsje, een koekje en chips. Let wel goed op wat, wanneer en hoeveel je snoept. Bedenk hoeveel koolhydraten daarin zitten en laat (een deel van) je normale tussendoortje weg of dien meer insuline toe. Het is niet nodig om “suikervrije snoep” te nemen, omdat dit vaak toch koolhydraten bevat.

Hoe kom ik meer te weten over gezond eten?

Bij de diëtist(e) zal besproken worden wat gezond eten is. Verder zal nog uitgebreid gepraat worden over wat je doen moet bij sporten, feestjes, vakantie en andere activiteiten.

Mag ik doorgaan met sporten?

Sporten is juist goed. Hoe meer hoe beter. Beweging kan zorgen voor een daling van de bloedsuiker. Door meer bewegen werkt de insuline beter. Het kan nodig zijn dat je bij het sporten iets extra’s eet dat koolhydraten bevat of de hoeveelheid insuline aan te passen.

Hoe zit het met verjaardagen, feestjes en op vakantie gaan?

Hoe je hier het beste mee om kan gaan, kunnen de arts, de diëtist(e) en de kinderdiabetesverpleegkundige je vertellen.

Waar bent u naar op zoek?