Wat is radiotherapie?


Welkom op onze afdeling radiotherapie. Ik ben dokter Woutersen, één van de radiotherapeut-oncologen van de afdeling radiotherapie. Radiotherapie is het behandelen van veelal kwaadaardige gezwellen ofwel kanker door middel van bestraling. De kankercellen worden bestraald met het doel: het doden van alle kankercellen en/of het stoppen van de celdeling.

Straling zorgt er in het algemeen voor dat er schade optreedt aan cellen. Als er voldoende schade is aangebracht, kan een cel zich niet meer herstellen en gaat dood. Omdat straling overal doorheen gaat, komt de straling niet alleen op de kanker- maar ook op gezonde cellen van uw lichaam terecht. In de radiotherapie maken we gebruik van het feit dat kankercellen zich minder goed kunnen herstellen dan gezonde cellen.

Door met geavanceerde apparatuur op een nauwkeurige wijze te bestralen, worden de kankercellen vernietigd en de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard. Uw hele behandeling op onze afdeling is hierop gericht. Onze radiotherapeut-oncologen, dit zijn de medisch specialisten die de verantwoordelijkheid hebben over uw behandeling, doen hun uiterste best om voor u een zo nauwkeurig mogelijk bestralingsplan te maken. Hierbij moeten de kankercellen zo goed mogelijk bestraald worden en de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard worden. Er kan op twee manieren worden bestraald: uitwendig en inwendig.

Bij de uitwendige bestraling wordt de straling opgewekt met behulp van een groot apparaat dat op elk deel van uw lichaam gericht kan worden. Deze straling is in staat om in uw lichaam door te dringen. Deze vorm van bestraling wordt veruit het meest toegepast op onze afdeling.

Soms kan het verstandig of nodig zijn om inwendig te bestralen. Dit wordt ook wel brachytherapie genoemd. Bij deze behandeling wordt op de plek van het gezwel één of meerdere metalen of plastic buisjes ingebracht waarin een stralingsbron geschoven kan worden. Het gezwel wordt op deze manier van heel dichtbij bestraald zonder dat de stralen door een deel van het lichaam met gezonde cellen moeten.

Waar bent u naar op zoek?