Terugblik op het jaar 2019

Het nieuwe jaar is begonnen. Voordat we vooruit kijken naar wat 2020 ons allemaal gaat brengen, kijken we eerst terug op 2019. Het afgelopen jaar hebben medewerkers van Medisch Spectrum Twente zich met hart en ziel ingezet om de zorg voor onze patiënten weer verder te verbeteren. Met mooie resultaten tot gevolg. We zetten met trots een aantal highlights van 2019 op een rij!

Januari

Kijk op mijn zorg

Sommige ziektes en aandoeningen zijn veel minder zichtbaar dan andere. De 21-jarige Bianca heeft de Ziekte van Crohn en vertelt hierover in de reeks “Kijk op mijn zorg”.

“Toen ik de diagnose Crohn kreeg, stond ik er best wel positief in. ‘Ik ga niet dood’. Maar natuurlijk is het soms lastig. En moeilijk uit te leggen. Een gebroken been zie je, maar dit zit van binnen. Voor mij is het belangrijk dat mensen weten wat er aan de hand is, dus ik leg het vaak uit. Iedereen heeft de ziekte van Crohn op een andere manier, waardoor de klachten heel anders kunnen zijn.”

Kijk op mijn Zorg #8 Bianca

Een Dagje Meelopen Met… onze Roomservice Medewerkers!

Wil jij weten wat onze collega’s bij de Roomservice allemaal doen op een dag? Bekijk dan deze video met Frans en Beryl!

Februari

Virtuele tour door het Vrouw Kind Centrum

Het eerste bezoek aan een ziekenhuis kan voor sommige mensen eng zijn. We zijn trots op het feit dat wij nu een virtuele tour aanbieden voor ons Vrouw Kind Centrum. Hiermee geven we je de mogelijkheid om, vanuit het gemak van je eigen huis, alvast door MST te lopen. Zo weet je precies hoe de verloskamers en de neonatologie eruit ziet. Maar ook de Kinder- en Tienerafdeling!

Complimentenknuffel Yara

In MST hebben wij een complimentenknuffel genaamd Yara. Een olifantje dat het ziekenhuis rondreist en collega’s in het zonnetje zet. Een welgemeend compliment vanuit de afdelingen zelf. Ons Patiënten Service Centrum koos ervoor om onze Intensive Care een bezoekje te brengen.

Maart

MST in Team Spoedeisende Hulp

Vanaf 18 maart waren onze SEH-collega’s iedere week te zien in het nieuwe televisieprogramma ‘Team Spoedeisende Hulp’. Het programma werd 10 weken lang iedere maandagavond uitgezonden op RTL 5.

Wegens succes en de hoge kijkcijfers worden alle afleveringen van seizoen 1 herhaald. Vanaf  januari 2020 (exacte datum volgt) zijn onze SEH-collega’s weer wekelijks te zien in de televisieserie.

April

Europese primeur voor MST lokalisatie borsttumor

In april is MST als eerste ziekenhuis in Europa gestart met het lokaliseren van borsttumoren met behulp van de nieuwe RF-methode. Deze methode is voor patiënten veel prettiger en minder stressvol dan de huidige methode in MST. Vanochtend is de eerste RF-marker gezet.

Bij de nieuwe werkwijze wordt een chip die radiofrequente signalen afgeeft met behulp van echo door de radioloog op de plek van de tumor ingebracht. De chirurg kan deze signalen dan op de operatiekamer met een detector opzoeken en weet daardoor precies op welke plek hij/zij moet opereren.

Dassen Schaaf nieuwe lokalisatie methode borsttumor

Passie voor zorg

In de serie ‘Passie voor zorg’ vertellen specialisten over hun werk in de zorg.

Ab Hensens

Ingrid van Zon

Mei

Hartfalen Awareness week

In april was het Hartfalen Awareness Week en daar hebben we in MST extra aandacht aan besteed. Verpleegkundig specialist Harm van het Thorax Centrum vertelt waarom!

Hartfalen, wist je dat…

❤ Bij hartfalen pompt het hart onvoldoende bloed rond waardoor vermoeidheid, kortademigheid en vasthouden van vocht kunnen ontstaan.

❤ Naar schatting leven er ruim 230.000 mensen met hartfalen in Nederland. Hiervan is 88% 65 jaar of ouder.

❤ Het is voor mensen met hartfalen belangrijk om lichaamsbeweging te hebben, maar ook om niet te overdrijven. Met de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging kan de conditie worden verbeterd.

❤ Gezond eten is extra belangrijk voor iemand met hartfalen. Minder zout gebruiken bijvoorbeeld vermindert de klachten bij hartfalen.

Trillende sokken

Loopstoornissen komen veel voor bij mensen met de ziekte van Parkinson. Radboudumc, University of Twente en MST onderzoeken of trillende sokken patiënten kunnen helpen die last hebben van benen die blokkeren tijdens het lopen.

Carola Koopman trekt de triilende sok aan bij parkinsonpatiënt Hans Simmelink. Links Marleen Tjepkema. Foto: Tubantia

Detectie van MS met elektronische neus

In maart 2019 is het Neurocentrum gestart met een wetenschappelijk onderzoek naar de diagnostiek van Multiple Sclerose (MS). Er wordt onderzocht of stoffen die in uitgeademde lucht zitten (vluchtige organische stoffen) kunnen helpen bij het stellen van de diagnose MS.

Rozemarijn Ettema over diagnostiek MS met enose elektronische neus
Onderzoeker Rozemarijn Ettema met de elektronische neus

Juni

Heel Twente Stopt

Veel rokers willen wel stoppen met roken, maar vinden het moeilijk. Met het nieuwe initiatief ‘Heel Twente Stopt’ wijzen zorgverleners in onze regio alle Twentse rokers nu op dezelfde manier de weg naar een rookvrij leven. Hulp bij stoppen met roken is hiermee voor iedereen in Twente goed beschikbaar.

Met dit gezamenlijke initiatief van de Twentse ziekenhuizen, huisartsen, apothekers en verloskundigen maken we duidelijk dat er hulp is voor rokers bij het stoppen met roken: Heel Twente Stopt!

Heel Twente Stopt met roken logo

Een serenade aan onze patiënten

In juni verrasten muzikanten van de vrijwilligersorganisatie Bedside Buskers patiënten in ons ziekenhuis in Enschede. “Door middel van optredens aan het bed van patiënten doorbreken professionele muzikanten de sfeer in het ziekenhuis”, zeggen de muzikanten.

Juli

De eerste ervaringen met het Halcyon bestralingstoestel

Minder lang op de behandeltafel en een kleinere kans op bijwerkingen. Met het nieuwe bestralingstoestel ‘Halcyon’ is bestraling voor kankerpatiënten sneller en comfortabeler. Patiënten kunnen in MST, als enige ziekenhuis in Nederland, bestraald worden met dit toestel.

Patiënt Henri Brinkerink vindt inderdaad de rustiger uitstraling, het lagere geluidsniveau en de snelheid een groot verschil met de andere bestralingstoestellen. Dit heeft op patiënten een positieve uitwerking.

Specialist aan het woord: Machteld Wymenga

Kanker is een ouderdomsziekte. Tweederde van de mensen met kanker is ouder dan 65 jaar. Maar de behandeling van kanker is nooit ‘one-size-fits-all’. Integendeel! Juist bij oudere patiënten is het maatwerk. Oncoloog Machteld Wymenga: “Het is essentieel om altijd in overleg een persoonlijk behandelplan op te stellen.”

Augustus

Patiënt aan het woord: Bas

Eind 2018 kreeg Bas Derwort (42) de diagnose zaadbalkanker met uitzaaiingen. Ondanks moeilijke momenten en een behandeling die nog steeds voortduurt, probeert hij van het leven te genieten. “Het is een periode met een lach en een traan.” Bekijk in de video de ervaringen van Bas met ons ziekenhuis en onze zorg.

Wilma’s blog

Het jaar 2019 was het jaar waarin Wilma veel blogs schreef, maar er ook een einde kwam aan haar reeks, omdat ze een nieuwe baan heeft. Wilma heeft in totaal maar liefst 50 blogs geschreven, stuk voor stuk mooie verhalen. De drie best gelezen blogs op een rij:

  1. Incomplete dwarslaesie na lachgasgebruik
  2. Veel te jong gestorven
  3. 50 tinten grijs

De blogs van Wilma zijn gebundeld in een gratis e-book.

September

Een ontroerende bedankbrief

In september ontvingen we een ontroerende bedankbrief en een prachtig bloemstuk van een dankbare familie van een ex-patiënt. Een mooi voorbeeld van hoe we in tijden van ziekte iets extra’s voor patiënten en hun familieleden kunnen betekenen.

Bloemen familie

Kijkje achter de schermen

Benieuwd naar de veiligheid binnen MST? Wat gebeurt er als de traumahelikopter landt? Wat zijn BHV-ers en hoe worden zij binnen MST opgeleid? Maurice Winkel vertelt er alles over in deze video.

Oktober

Hoopvol vooruit kijken naar volgend jaar

Emanuel is nog maar 3 jaar oud en heeft acute lymfatische leukemie, een vorm van bloedkanker. Zijn moeder Demi kan niet wachten tot volgend jaar, wanneer Emanuel hopelijk genezen verklaard wordt. “De grond zakte weg onder mijn voeten toen we de diagnose kregen. Ik was zo verdrietig.”

In drie weken tijd zijn Emanuel en zijn ouders vaak bij de huisarts en de huisartsenpost geweest. “Daar dachten ze eerst aan griep”, vertelt Demi. “Maar ik had al zo’n gevoel dat het veel ernstiger was dan dat. De koorts ging namelijk niet weg, Emanuel wilde niet drinken, niet eten en kon amper staan.”

Cupcakes van patiënt
De cupcakes die Demi aan de kinderafdeling heeft gegeven

Medische Publieksacademie

Met de Medische Publieksacademie Twente wil MST de gezondheid in de regio bevorderen en belangstellenden verder kennis laten maken met ons ziekenhuis (in Enschede) en de zorg die hier geboden wordt. Er is geen medische kennis nodig om de lezingen te kunnen volgen. In 2019 zijn er drie volledig volle bijeenkomsten gehouden. Bekijk de terugblik op de publieksacademies via onderstaande links:

November

Lead Physician Team op de Spoedeisende Hulp

Sinds kort is er op onze Spoedeisende Hulp een Lead Physician Team aanwezig. Dit team bestaat uit een chirurg, een SEH-arts en een internist. In deze video vertellen artsen Sander van Stigt, Niels Brinkman en Rein IJmker wat het team doet en welke voordelen het oplevert voor de patiënt.

Steeds meer groeiremmende operaties

Nederlanders worden steeds langer. De gemiddelde Nederlandse man is nu 1,81 meter en vrouwen zijn gemiddeld 1,67 meter. Dat blijkt uit cijfers die het CBS deze week heeft gepubliceerd. Kinderarts Linda van Rooij ziet ook dat jongens en meiden de laatste decennia steeds langer worden.

Als gevolg worden er steeds vaker groeiremmende operaties uitgevoerd. MST kreeg dit jaar al 25 doorverwijzingen, tegenover 10 in heel 2018.

December

Vrijwilligers bedankt!

Het hele jaar door zetten circa 160 vrijwilligers zich in MST in om patiënten op allerlei vlakken te ondersteunen. Zo ook Hetty, Marian en Luuk, die in deze video vertellen waarom ze vrijwilliger zijn in MST.

Wij staan op meerdere momenten stil bij de bijzondere inzet van deze groep, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse bedankmiddag die in november plaatsvond. Daar kwamen alle vrijwilligers samen om bij te praten met elkaar.

Glucosesensor voor diabetespatiënten

Goed nieuws voor een grote groep diabetespatiënten! Veel meer patiënten kunnen de glucosesensor vergoed krijgen.

Vorige week was het uitgebreid in het nieuws: het Zorginstituut Nederland heeft besloten dat mensen met type 1 en 2 diabetes met intensieve insulinetherapie in aanmerking komen voor vergoeding van de glucosesensor. Als je in MST onder controle bent, dan kun je de mogelijkheden voor het gebruik van de glucosesensor tijdens een polibezoek bespreken.

Bedankt voor het lezen

Wij wensen iedereen een gelukkig en gezond 2020!

Waar bent u naar op zoek?