Piekeren

In de Dikke van Daele staat piekeren uitgelegd als: zorgelijk of ingespannen over iets nadenken. Van tijd tot tijd zullen we allemaal wel eens zorgelijk, ingespannen over iets nadenken. Dat is soms onontkoombaar in het leven. Er zullen altijd zaken zijn die niet leuk zijn of die terechte zorgen wekken. Het kan zijn dat dit u bezig houdt. Dit is opzich niet raar. Piekeren heeft echter als kenmerk dat het om negatieve gedachten gaat die langdurig in het hoofd blijven rondspoken, de gedachten draaien als het ware in een kringetje rond.
“Piekeren is denken in een rotonde”.
Het piekeren leidt niet tot een uitkomst of oplossing en zorgt voor angstgevoelens, onrust en spanning.
Mensen die veel piekeren hebben vaak het idee dat ze geen controle hebben over het piekeren. Het piekeren gaat als ware automatisch. Zij hebben zich het piekeren soms zo eigen gemaakt dat het iets is dat bij ze hoort, althans zo ervaren ze het. Zo zegt iemand bijvoorbeeld ‘nou eenmaal een zorgelijk type’ te zijn, zonder het idee te hebben dat daar ook iets aan kan veranderen. Het piekeren wordt ervaren als een tweede natuur. Piekeren doet men meestal in woorden. Gedachten over htezelfde onderwerp blijven rondspoken. Maar sommige piekeraars zien ook beelden. Zij zien bij piekergedachten beelden die passen bij de negatieve gedachten. Dit versterkt de negatieve gevoelens die men ervaart tijdens het piekeren.
Er zijn verschillende vormen van piekeren:
  • piekeren over dingen die gebeurd zijn;
  • piekeren over dingen die zouden kunnen gaan gebeuren;
  • piekeren over dingen waar je niets aan kunt veranderen;
  • piekeren over piekeren.
Piekeren leidt nooit tot iets positiefs, het leidt eerder tot alleen maar meer piekeren. Ook kost piekeren enorm veel energie. Mensen die veel piekeren zijn vaak moe, prikkelbaar en uitgeput, soms ook door slaapgebrek. De nacht leent zich bij uitstek om te piekeren en veel piekeraars slapen dan ook slecht.
Waar bent u naar op zoek?