Vanaf haar 30e weet Anja dat ze diabetes type 1 heeft. Ze kreeg acute klachten en vermoedde zelf al dat het om diabetes ging. “Ondanks mijn chronische ziekte kan ik gelukkig nog veel.”

Anja weet nog goed hoe het begon: “Binnen drie weken werd ik ontzettend ziek. Hoewel ik erg sportief ben, was ik toen extreem moe en moest ik erg veel drinken en plassen.” Via de huisarts kwam ze terecht bij de internist. Daar werd direct duidelijk dat ze diabetes had.

Ineens chronisch ziek

Er zijn verschillende typen diabetes, Anja heeft diabetes type 1. Het lichaam stopt dan met insuline maken, waardoor patiënten zelf insuline moeten spuiten of een pompje moeten dragen. “Ik werd als gezonde jonge vrouw ineens geconfronteerd met een chronische ziekte. Heftig, maar ik besloot al snel het te accepteren. Je kunt ook niet anders.”

Diabetes patiënt Anja
Door haar gezonde leefstijl kan Anja goed leven met diabetes

Rust, reinheid en regelmaat

Anja moest haar leven anders inrichten. Van veel sporten naar rustiger aandoen en beter luisteren naar haar lichaam. “De drie R’s zijn heilig voor mij: rust, reinheid en regelmaat.” Toch zit ze zeker niet stil. “Ik werk fulltime en sport meerdere keren per week: spinning, yoga en tennis. Gezond leven is nog steeds heel belangrijk voor mij, juist omdat ik een chronische ziekte heb. Ik wil er alles aan doen om complicaties te voorkomen. Wel moet ik er goed op letten dat mijn bloedsuiker niet te laag wordt tijdens het sporten.”

Gezonder eten

Ook let Anja goed op haar voeding. “Ik snoepte veel en hield ervan om zomers een ijsje in de stad te halen, maar dat kan gewoon niet meer. Eigenlijk kostte me het niet veel moeite dat te laten. Ik moet goed op de inname van koolhydraten letten en niet te veel vette dingen eten; ik eet maar een paar keer per jaar friet. En ik probeer ervoor te zorgen dat ik niet te laat op de dag eet.”

Dextrose tegen hypo

Patiënten met diabetes kunnen een hypo krijgen: een sterke daling van de bloedglucosespiegel. “Dat heb ik de afgelopen tijd zo’n drie keer per dag gehad. Als ik teveel doe, kan dat gebeuren. Ik merk het doordat ik ga zweten of trillende benen krijg. Of ik kom op het werk ineens niet uit mijn woorden. Dan neem ik wat dextrose, dat helpt snel in zo’n situatie.”

Praten met de diabetesverpleegkundige

Twee à drie keer per jaar komt Anja naar MST voor controle. Ze heeft dan een gesprek met haar vaste diabetesverpleegkundige over hoe het met haar gaat en haar bloedsuikerspiegel wordt gemeten. “Ik heb heel fijn contact met mijn verpleegkundige. Buiten de controles om kan ik altijd bellen als er iets is.” Daarnaast ziet Anja haar internist jaarlijks. Met hem kijkt ze vooral op medisch vlak hoe het gaat.

Glucosesensor voor diabetes
Anja met haar glucosesensor

Glucosesensor bij diabetes

Sinds kort maakt Anja gebruik van een glucosesensor. Dat is een gebruiksvriendelijker alternatief voor de vingerprik, die door diabetespatiënten gebruikt wordt om hun bloedglucosespiegel te controleren. Anja kan met een speciale scanner de sensor in haar arm scannen en krijgt zo goed inzicht. “Het gebruik was even wennen, maar ik heb nu veel meer vrijheid. En het is fijn dat verpleegkundigen op afstand mee kunnen kijken.”

Lees meer patiëntverhalen

Waar bent u naar op zoek?