Diabetes Mellitus

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam de glucoseregulatie (de waarde van de bloedsuikers) niet meer op pijl kan houden. Glucose is een belangrijke brandstof voor het lichaam. Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed in de rest van ons lichaam terechtkomt. Bij patiënten met diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. Bij diabetes type 2 is het lichaam ongevoelig geworden voor de werking van insuline.

Suikerziekte

Diabetes wordt vaak suikerziekte genoemd. Eigenlijk zou koolhydraatziekte een betere naam zijn, omdat al het voedsel waar koolhydraten in zitten, invloed heeft op de glucosewaarde in het bloed.

Begeleiding door een team

Diabetes is een aandoening waarbij mensen in teamverband begeleid worden. Het diabetesteam van Medisch Spectrum Twente bestaat uit een groep van internisten (endocrinologen, vasculair internisten en infectiologen), diabetesverpleegkundigen en diëtisten. Daarbij is er nauwe samenwerkingen met een voetenteam, een medisch psycholoog en indien nodig met de oogarts, gynaecoloog en kinderarts. Ook bestaat er samenwerking met vaatchirurg, revalidatiearts, plastisch chirurg en dermatoloog in de vorm van een wekelijks gecombineerd spreekuur op het Wond Expertise Centrum.

Ervaringsverhaal

Waar bent u naar op zoek?