Diabetes Mellitus type 2

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam insuline, maar werkt de insuline minder goed. Het lichaam is ongevoelig geworden voor de werking van insuline. Ongeveer 90% van de mensen met diabetes heeft type 2. Het is mogelijk om door verbetering van de leefstijl volledig te genezen van diabetes mellitus type 2.

De kans om diabetes mellitus type 2 te krijgen wordt door verschillende factoren bepaald. Mensen krijgen eerder diabetes type 2 als het in de familie zit, als ze te zwaar zijn en als ze weinig bewegen. Type 2 wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd, maar eigenlijk is dit een verkeerde naam. Type 2 diabetes komt namelijk steeds vaker voor en op steeds jongere leeftijd. Dit komt vooral doordat er steeds meer mensen zijn met overgewicht door onze westerse leefstijl.

Klachten en diagnose

Diabetes Mellitus type 2 ontstaat meestal geleidelijk. Daarom is de kans groot dat de diagnose met behulp van bloedonderzoek al gesteld wordt voordat er klachten optreden, bijvoorbeeld bij een screening via het werk of een routine bloedonderzoek tegelijk met bepaling van het cholesterol.

Als de diagnose niet op tijd gesteld wordt kunnen dezelfde klachten ontstaan als bij diabetes mellitus type 1:

  • Veel en vaak plassen
  • Dorst hebben
  • Een droge mond
  • Vermoeidheid/ een slaperig gevoel
  • Wazig zien
  • Jeuk
  • Wondjes en ontstekingen van de huid die niet snel genezen

Leefstijl

Het kan niet genoeg benadrukt worden: het is mogelijk om door verbetering van je leefstijl medicijnen af te bouwen en zelfs volledig te genezen van diabetes mellitus type 2. Goede voeding en veel bewegen zijn belangrijk om uw bloedsuiker te verlagen. Maar er is veel meer. We komen er steeds meer achter dat stress en ons slaappatroon ook een rol spelen bij diabetes en overgewicht. Hoe zit je in je vel, waarom maak je bepaalde keuzes, welke steun krijg je vanuit je omgeving; al deze zaken spelen een rol bij het krijgen van diabetes, maar ook bij het bereiken van een verbeterde leefstijl.

De internisten en diabetes verpleegkundigen van MST vertellen u graag meer over hoe u op een gezonde en veilige manier kan proberen af te komen van uw medicatie. Wilt u alvast zelf aan de slag? Het boek ‘Diabetes Type 2? Maak jezelf beter’ is een uitstekende handleiding.

Meer informatie en adviezen over leefstijl bij diabetes mellitus type 2: Thuisarts, Boek ‘Diabetes Type 2? Maak jezelf beter’ of ga aan de slag met het Kookboek.

Tabletten

Als het met alleen leefstijladviezen niet lukt om de glucoses laag genoeg te krijgen worden patiënten met diabetes mellitus type 2 meestal behandeld met tabletten.
Bijna altijd is metformine de eerste keus. Metformine zorgt ervoor dat de lever minder glucose afgeeft aan het bloed en zorgt ervoor dat insuline weer beter gaat werken. Daarnaast beschermt het tegen gewichtstoename.

Als metformine alleen onvoldoende is wordt er meestal een tweede soort tabletten voorgeschreven: de sulfonyl-ureumderivaten (SU’s). Voorbeelden zijn gliclazide, glimepiride en tolbutamide. Als blijkt dat de patiënt metformine of SU’s niet goed kan verdragen, of als ze onvoldoende werken, werd in het verleden altijd met insuline gestart. Tegenwoordig zijn er ook nog andere opties (DPP4-remmers en sinds 2013 SGLT2-remmers). Uw arts kan u er meer over vertellen. Bij (dreigende) uitdroging kan het verstandig zijn om metformine tijdelijk te staken.

Injecties

Het komt voor dat u uw leefstijl aanpast en tabletten gaat gebruiken, maar toch hoge bloedglucosewaarden houdt. In dat geval schrijft uw behandelaar het gebruik van insuline voor, meestal in combinatie met metformine. Dit gebeurt meestal met onderhuidse injecties (één of meerdere malen per dag). Soms worden patiënten ook behandeld met een insulinepomp; dit is een pompje dat voortdurend een klein beetje insuline afgeeft aan het lichaam. Bij type 2 diabetes heeft een insulinepomp meestal weinig toegevoegde waarde (in tegenstelling tot type 1 diabetes).

Bij mensen met matig of ernstig overgewicht is het regelmatig ook een optie om voor andere injecties te kiezen: de GLP1-analogen. Deze injecties hebben verschillende gunstige effecten: het lichaam gaat meer insuline maken, de lever geeft minder glucose af aan het bloed en het hongergevoel vermindert. Helaas werken de injecties niet voor iedereen voldoende. Ze worden alleen vergoed bij mensen met een body mass index (BMI) boven de 35 en bij mensen die eenmaal daags insuline spuiten met een BMI boven de 30.

Meer informatie

Waar bent u naar op zoek?