Mody

MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young) is een erfelijke vorm van diabetes. Net als bij diabetes mellitus type 1 wordt de diagnose vaak op jongere leeftijd gesteld en hebben mensen lang niet altijd overgewicht. MODY wordt daarom vaak eerst aangezien voor diabetes type 1, maar de behandeling is anders. Daarom is een juiste diagnose belangrijk. Ongeveer 20.000 Nederlanders hebben MODY.

Gestoorde insuline-aanmaak

MODY ontstaat door foutjes in het erfelijk materiaal: het DNA. Er zijn inmiddels meer dan vijftien vormen van MODY bekend. Net als bij diabetes type 1 en type 2 kan het lichaam de glucoseregulatie (de waarde van de bloedsuikers) niet meer op pijl kan houden. Bij MODY werkt de alvleesklier op jonge leeftijd minder goed. De aanmaak en/of de afgifte van insuline raakt daardoor gestoord.

Behandeling bij MODY

Door een diagnose MODY kan de behandeling veranderen. Maar dit hoeft niet. Het type MODY bepaalt wat het beste is: voedingsadviezen, het slikken van tabletten of het spuiten van insuline.

Diagnose

Als bij een patiënt zonder overgewicht (BMI lager dan 25) diabetes wordt vastgesteld, wordt meestal aan type 1 gedacht. Aanwijzingen om dan aan MODY te denken zijn het voorkomen van diabetes in de familie (vooral als er diabetes is vastgesteld bij een familielid voor het 25e jaar) en de afwezigheid van antistoffen tegen insulineaanmaak in het bloed. De diagnose MODY wordt gesteld door middel van DNA-onderzoek via een bloedafname. Bij dit onderzoek wordt alleen gezocht naar MODY, niet naar andere aandoeningen.

Meer informatie

Uw internist kan u meer vertellen over MODY. Ook kunt u meer informatie vinden bij het Diabetes Fonds.

Waar bent u naar op zoek?