Als fysiotherapeuten van de afdeling Paramedische Zorg werken wij in het ziekenhuis samen met de andere disciplines zoals de medisch specialist, de verpleegkundige en de ergotherapeut.

Fysiotherapie in het ziekenhuis

Het kan zijn dat u hier te maken krijgt met de fysiotherapeut. Uw behandelend arts vraagt de fysiotherapie voor u aan. Het directe contact met andere specialisten draagt bij aan de beste zorg voor u.

De fysiotherapeutische behandeling houdt zich in de kliniek vooral bezig met herstel van bewegen. Hiervoor adviseert, behandelt en begeleidt de fysiotherapeut u, waarbij de nadruk altijd zal liggen op de zelfredzaamheid. Het doel is dat u zo snel mogelijk na de opname weer zelf de dingen kunt doen die nodig zijn in het dagelijks leven en dat u zo min mogelijk hulp nodig hebt van anderen.

Oefeningen tijdens de behandeling

Een belangrijk onderdeel van de behandeling bestaat uit oefeningen die uw conditie en kracht verbeteren en/of behoud van bewegingsmogelijkheden van gewrichten. Denk hierbij ook aan zaken zoals het opstaan uit een stoel of traplopen. Ook kunnen oefeningen worden ingezet om een betere houding aan te leren, beter evenwicht te realiseren en om een betere ademhalingstechniek te leren om goed op te kunnen hoesten of om te ontspannen.

Als de fysiotherapeutische behandeling na ontslag uit het ziekenhuis door moet gaan, in overleg met u, krijgt u een verwijzing en overdracht voor fysiotherapie mee. Gaat u niet naar huis, maar naar een zorginstelling, dan gaat er ook een fysiotherapeutisch overdracht mee.

Goed voorbereid op uw behandeling

Tijdens een gemiddelde ziekenhuisopname liggen patiënten ongeveer 80% van de tijd op bed. Dit heeft veel invloed op brein, spierkracht en uithoudingsvermogen. Het is heel normaal dat uw conditie tijdens een ziekenhuisopname verslechterd. Om dit verval zoveel mogelijk tegen te gaan, hebben wij het volgende filmpje ontwikkeld. Hierin worden tips en adviezen gegeven aan patiënten die nog een ziekenhuisopname te wachten staat. Vaak zijn kleine voorbereidingen of gedragingen al voldoende om het herstel sneller te laten verlopen. Uw eigen invloed hierop is wellicht groter dan u zou verwachten.

Waar bent u naar op zoek?