Fysiotherapie bij neurochirurgie

Op de afdeling neurochirurgie worden patiënten opgenomen die worden geopereerd aan de wervelkolom (in verband met een hernia of een vernauwing) of aan het hoofd (in verband met een tumor of een bloeding).

Wanneer u aan de nek- of lendenwervelkolom geopereerd wordt, start de fysiotherapeutische behandeling de dag na de operatie. U leert hoe u zich kunt draaien/verplaatsen in bed,  u krijgt enkele lichte oefeningen en u mag in de meeste gevallen voor het eerst uit bed. De volgende dag(en) worden dagelijkse activiteiten geoefend, zoals het aantrekken van uw schoenen, iets oppakken van de vloer en traplopen. Wanneer u nog krachtverlies heeft in uw benen kan het nodig zijn om tijdelijk een loophulpmiddel (stok, kruk(ken) of rollator) te gebruiken. Als alles naar wens verloopt gaat u op de 3e dag na de operatie naar huis. Voor uw ontslag krijgt u uitleg over leefregels en adviezen om uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. U ontvangt een folder waarin de oefeningen en de adviezen zijn beschreven.

Wanneer u aan het hoofd geopereerd wordt,verblijft u na de operatie meestal een nacht op de Intensive Care. Wanneer u terug bent op de verpleegafdeling B4 zal de fysiotherapeut u met name hulp bieden als u krachtverlies in uw arm en/of been heeft en wanneer het lopen moeilijk gaat.
Meer informatie kunt u vinden op de site van de neurochirurgie (zie rechts boven onder Specialismen), op de site van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgen: www.nvvn.org, onder het hoofdstuk: Patiënteninfo en op de site van het  Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie: www.kngf.nl onder het hoofdstuk consumenten/aandoeningen.

Waar bent u naar op zoek?