Uw voorbereidingen

Voordat u wordt geopereerd dient u zelf een aantal voorbereidingen te treffen. Tijdens uw bezoek aan de pre-operatieve screening (POS) zal de anesthesioloog u hierover informeren.

Pre-medicatie
Om minder gespannen de operatie tegemoet te zien schrijft de anesthesioloog vaak één, soms twee rustgevende tabletjes voor. Deze krijgt u ongeveer een uur vóór de operatie. U bent hierdoor minder vatbaar voor prikkels van buitenaf. Indien u denkt dit niet nodig te hebben is dit ook goed. U bespreekt dit met de anesthesioloog op het Opnameplein.

Nuchter blijven
De reden dat u voor de operatie nuchter moet blijven (d.w.z. niet eten en niet drinken) is, om te voorkomen dat tijdens de operatie maaginhoud in de longen terechtkomt. Dit kan tot een ernstige longontsteking leiden.

Het innemen van medicijnen met een slokje water en tanden poetsen voor de operatie is wel toegestaan. Het algemene beleid voor het nuchter blijven is zes uur voor de operatie niet meer eten. Wel mag tot twee uur voor de operatie heldere vloeistoffen gedronken worden. Omdat de tijd van de operatie nooit precies bekend is, is in het Medisch Spectrum Twente het nuchterbeleid als volgt:

  • Wordt u ’s morgens opgenomen en in de loop van de morgen geopereerd dan mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niet meer eten, dus geen ontbijt. Wel mag u tot 06.00 uur nog heldere vloeistoffen drinken.
  • Wordt u ’s middags na 12.00 uur opgenomen en in de loop van de middag geopereerd dan mag u tot 06.00 uur ’s morgens nog een ontbijt, daarna niet meer eten. Wel mag u tot 10.00 uur ’s morgens heldere vloeistoffen drinken.

​Heldere vloeistoffen zijn thee, water, appelsap, suikerwater, limonadesiroop en koolhydratendrank;
Bovenstaande regels zijn ook op de verpleegafdelingen bekend.

Niet ontharen
Om te voorkomen dat u na de operatie een ontsteking oploopt, mag u zich minimaal één week voor de operatie niet meer in het operatiegebied scheren of op een andere wijze ontharen.

Door ontharen met een scheermes kunnen huidbeschadigingen optreden, waardoor een ontstekingsrisico ontstaat. Een ontsteking veroorzaakt onnodig veel pijn, angst en ongemak. Wanneer in uw situatie het operatiegebied toch onthaard moet worden, dan vindt dit met een speciale tondeuse, op de operatiekamer plaats.

Roken
Het is verstandig in de uren voor de operatie niet te roken. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Bovendien kan hoesten na de operatie erg pijnlijk zijn.

Make-up / nagellak
Dames vragen wij geen make-up en nagellak te gebruiken. Kunstnagels moeten zijn verwijderd

Sieraden
Laat a.u.b. sieraden zoals een horloge, ringen en armbanden thuis of op de afdeling. Deze zijn op de operatiekamer niet toegestaan. Ook eventuele piercings dient u te verwijderen.

Bril / contactlenzen / gebitsprothese
Uw eventuele bril / contactlenzen en/of gebitsprothese moet u op de verpleegafdeling achterlaten.

Gehoorapparaat
Een gehoorapparaat kunt u meenemen naar de operatiekamer, tenzij de anesthesioloog dit ander met u heeft afgesproken.

Waar bent u naar op zoek?