De artrosepoli

De artrosepoli is er speciaal voor mensen met artrose van het knie- of heupgewricht. Op de artrosepoli wordt u begeleid door een van onze specialistische verpleegkundigen die nauw samenwerkt met uw behandelend orthopeed. Zij brengt de persoonlijke situatie en de risicofactoren voor verergering van de klachten in kaart. Daarna zal er op grond van deze analyse een persoonlijk behandelplan worden besproken. Doel van dit behandelplan is om uw klachten te verminderen, zodat u zo optimaal mogelijk kunt functioneren. Een gewrichtvervangende operatie is bij patiënten met artrose vaak niet de beste oplossing; er zijn tal van andere mogelijkheden om de klachten te verminderen.

Afspraak bij de artrosepoli

Patiënten worden na verwijzing door de huisarts beoordeeld door een orthopedisch chirurg gespecialiseerd in artrose van de knie en heup. De orthopeed stelt vast of er sprake is van artrose door kennis te nemen van de aard van uw klachten, lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s. De orthopeed kan daarna voor u een afspraak regelen op de artrosepoli. Als u een afspraak krijgt op de artrosepoli, kan het handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Behandeling om artrose klachten te verminderen

De behandelstrategie om de klachten bij artrose te verminderen omvat:

  • adviezen wat betreft pijnstilling en overige medicijnen;
  • gewrichtsbescherming en beter en verstandiger bewegen door gerichte oefeningen;
  • verwijzing voor fysiotherapeutische behandeling, waardoor uw gewricht beter beweegt en u sterkere spieren krijgt;
  • adviezen wat betreft gewichtsreductie indien overgewicht een rol speelt;
  • injectie met corticosteroïd of hyaluronzuur in het gewricht waardoor de irritatie in het gewricht kan worden verminderd;
  • bespreken van mogelijkheden wat betreft hulpmiddelen zoals wandelstok, brace, tapebehandeling, steunzolen en aangepaste schoenen;
  • bespreken hoe om te gaan met klachten en fysieke beperkingen;
  • bij ernstige artrose: voorlichting omtrent gewrichtvervangende operatie.

Keuzekaarten

Voor meer informatie over behandelmogelijkheden, kunt u de speciale keuzekaarten bekijken. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, met ondersteuning van het Kennisinstituut van Medisch Specialisten. Bekijk de kaarten door op een van de links hieronder te klikken.

Contact

Dit spreekuur wordt gehouden in Enschede. Klik hier voor de contactgegevens van de poli in Enschede.

Waar bent u naar op zoek?