Het is vandaag, 21 september 2020, Wereld Alzheimer Dag. Alzheimer is één van de meest voorkomende soorten dementie.
Dementie is een ingrijpende ziekte, zowel voor de persoon met dementie zelf, als voor zijn of haar omgeving. Dementie is een hersenaandoening die mensen langzaam maar zeker steeds meer afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Een op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie, ongeveer 70% van de mensen met dementie woont nog thuis en er zijn gemiddeld drie mantelzorgers betrokken bij de zorg rondom iemand met dementie. Er krijgen dus veel mensen in hun omgeving direct of indirect te maken met dementie. (Dementie Twente)
Symptomen van dementie herkennen
Vergeetachtigheid, verwardheid
- Afspraken vergeten
- In herhaling vallen
- Kwijtraken of verplaatsen van spullen
- Vergissing in tijd en plaats
- Mensen niet herkennen
Gedragsveranderingen
- Sneller boos of geagiteerd
- Achterdochtig
- Slordig
- Geen aandacht voor huishouden of zelfzorg
- Verlies van initiatief
Problemen met dagelijks handelen
- Juiste woord niet kunnen vinden
- Geen beslissingen kunnen nemen
- Moeilijk met geld kunnen omgaan
- Problemen met aankleden, huishouden
Onderzoek en diagnose
Als u twijfels heeft over uw geheugen, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Hij of zij kijkt samen met u wat er aan de hand is. Uw huisarts kan zelf onderzoek doen naar uw geheugen of kan u verwijzen naar bijvoorbeeld de geheugenpolikliniek in MST.
In onze geheugenpoli kunt u op één plek terecht voor diagnostiek. Door een diagnose te stellen kunnen we u duidelijkheid geven over de klachten die u of uw mantelzorgers bemerken. Daarnaast kunnen we begeleiding inschakelen. Lees hier meer over onze geheugenpoli.