Liquorshunt (hydrocefalie/waterhoofd)

Wat is hydrocefalie?

In de hersenen bevinden zich vier kamers (ventrikels) die gevuld zijn met een vloeistof die op water lijkt (liquor). In de hersenkamers wordt dagelijks ongeveer een halve liter liquor geproduceerd die door de ventrikels vloeit. Liquor bereikt ten slotte vanuit de ventrikels via bepaalde wegen de oppervlakte van de hersenen en wordt via bloedvaten weer in de bloedbaan opgenomen. Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een te grote hoeveelheid liquor in het hoofd:

  • Dedoorstroming binnen het systeem van hersenkamers is geblokkeerd, waardoor een stuwing van liquor ontstaat (zgn. afsluitingshydrocefalie);
  • Deopname van liquor in de bloedbaan is gestoord (zgn. communicerende hydrocefalie);
  • Deovermatige productie van liquor.

​Deze verschillende oorzaken leiden elk tot een pathologische verwijding van de hersenkamers en soms tot een verhoogde druk op de hersenen. De gevolgen hiervan kunnen zijn: hoofdpijn, algemene vermindering van het reactievermogen tot aan bewusteloosheid toe, waarnemings- en concentratiestoornissen, loopstoornissen evenals verminderd zicht en een zwakke blaas.

Zolang de schedelnaden nog niet zijn gesloten, veroorzaakt hydrocefalie bij zuigelingen en peuters een abnormaal groot hoofd. Door de aanhoudende verhoogde druk op de hersenen worden de nog niet volgroeide hersenen van kinderen met deze aandoening beschadigd met lichamelijke, geestelijke en psychische retardatie tot gevolg.

voor meer informatie klik hier.

Waar bent u naar op zoek?