Wat is kanker?
Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Een gemeenschappelijk kenmerk van al deze ziekten is een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Hierdoor ontstaat een tumor (gezwel). Er zijn goedaardige tumoren en kwaadaardige tumoren. Wanneer sprake is van een kwaadaardige tumor spreken we van kanker. Bij een kwaadaardige tumor kunnen cellen losraken en zich door het lichaam verspreiden via bloed en/ of lymfe. Hierdoor kunnen kankercellen ook in andere organen terechtkomen en daar uitgroeien tot tumoren. Als dit het geval is, dan spreken we van uitzaaiingen of metastasen. Eén op de drie mensen krijgt ooit kanker.

Diagnostiek
Bent u naar MST verwezen, omdat er wordt vermoed dat u kanker heeft? Dan ondergaat u op korte termijn onderzoeken, zodat wij u kunnen vertellen wat er aan de hand is. Afhankelijk van de soort en de plaats van de mogelijke kanker wordt bepaald welke onderzoeken u ondergaat.

Artsen van verschillende disciplines bespreken de informatie uit alle onderzoeken die u hebt ondergaan, het multidisciplinair overleg. Gezamenlijk stellen zij een diagnose en maken zij een behandeladvies dat past bij uw situatie. Uw arts bespreekt de diagnose en het behandeladvies met u. U bepaalt zelf, in samenspraak met de arts, welke behandeling(en) u daadwerkelijk ondergaat.

Radiologie
Medewerkers van de afdeling radiologie doen onderzoek naar de binnenkant van het menselijk lichaam, met behulp van beeldvormende technieken. Het meest bekend is de röntgenstraling (röntgenfoto en CT-scan). Maar ook technieken zoals geluidsgolven (echografie) en sterk magnetisch veld (MRI) worden gebruikt.

Voor meer informatie zie website MST-radiologie.

Nucleaire geneeskunde
Medewerkers van de afdeling Nucleaire Geneeskunde onderzoeken het functioneren van organen, met behulp van licht radioactieve stoffen. U krijgt de radioactieve stof meestal via een injectie toegediend. Daarna wacht u enige tijd, zodat het lichaam de stof kan transporteren naar het orgaan dat wordt onderzocht. Een medewerker van de afdeling maakt daarna foto’s van het orgaan, met een speciale camera. Op deze foto’s zijn eventuele afwijkingen zichtbaar. Veel gebruikte onderzoeken binnen de afdeling nucleaire geneeskunde zijn: PET-CT scan, botscan en octreotidescan

Voor meer informatie zie website MST-nucleaire geneeskunde.

 Pathologie
Medewerkers van de afdeling pathologie onderzoeken cel of weefsel dat bij u is afgenomen. Zij kunnen bepalen of u kanker heeft, maar ook wat voor u de beste therapie is. MST heeft geen eigen pathologie afdeling, maar werkt samen met het Laboratorium Pathologie Oost Nederland (LabPON). Voor meer informatie zie website labpon.nl

De pathologen van LabPon sluiten aan bij de multidisciplinaire overleggen van MST (voor meer informatie zie multidisciplinaire samenwerking)

 Behandelmogelijkheden
Artsen van verschillende disciplines bepalen samen wat voor u de best passende behandeling is. Dit is afhankelijk van de soort en de plaats van de kanker en uw persoonlijke kenmerken. Uw arts bespreekt dit behandeladvies met u, zodat u samen kunt beslissen welke behandeling(en) u daadwerkelijk ondergaat.

Bij de behandeling van kanker onderscheiden we verschillende doelen:

  • Curatieve behandeling: behandeling gericht op genezing. Een curatieve behandeling kan bestaan uit een operatie, een bestraling of chemotherapie of een combinatie hiervan.
  • Adjuvante behandeling: een aanvullende behandeling gericht op het vergroten van de kans op genezing. Een adjuvante behandeling wordt gegeven om zeer kleine onzichtbare uitzaaiingen te vernietigen.
  • Neo-adjuvante behandeling: behandeling voorafgaand aan bestraling of operatie. Een neo-adjuvante behandeling wordt gegeven om de tumor beter te kunnen behandelen en eventuele uitzaaiingen elders in het lichaam te vernietigen.
  • Palliatieve zorg: als de ziekte niet meer genezend kan worden behandeld. Palliatieve zorg is gericht op het remmen van de ziekte en/of verminderen van de klachten.

 

Radiotherapie

Krijgt u bestraling als onderdeel van uw behandeling, dan kunt u hier ook in MST voor terecht. Als enige ziekenhuis in de regio hebben wij een afdeling radiotherapie. Medewerkers van de afdeling radiotherapie bieden kwalitatief uitstekende radiotherapeutische zorg, waarbij u als patiënt centraal staat. Voor uw behandeling maken zij gebruik van de nieuwste apparatuur en volgen zij de nieuwste inzichten.

Voor meer informatie zie website MST-radiotherapie.

Waar bent u naar op zoek?