Achtergrondverhalen
Om u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van het coronavirus willen we u naast de ontwikkelingen en maatregelen die wij treffen, ook op de hoogte houden door middel van achtergrondverhalen. Dit is een overzicht van onze artikelen, interviews en video’s.
In het kader van veilige zorg aan patiënten hebben we besloten het handen schudden niet terug te laten komen. In MST maken we gebruik van een gesproken begroeting of afscheid.
Corona heeft een grote impact, ook buiten de corona-afdeling: "De letsels waarmee patiënten nu bij ons aankloppen zijn groter dan voorheen," aldus orthopedisch arts Lonneke Govaert.
Kweekpolimedewerkster Teddy neemt coronatesten af bij patiënten en medewerkers. Hoe ziet haar dag eruit?
Last van je mondmasker? Dermatoloog Tanja Vogel weet raad!
Hoe zorg je ervoor dat je emmer niet overloopt en herken je de signalen dat je teveel op je mentale bordje hebt?
Bas is verpleegkundige op de oncologische chirurgie. Hoe blijf je goede zorg leveren aan je patiënten nu er collega’s op de corona-afdeling werken?
Anita was vorig jaar fysiotherapeute op de corona-afdeling en raakte besmet.
Een specifiek deel van de patiënten met een ernstige afweerstoornis kan met een 3e vaccinatie een betere bescherming tegen het coronavirus krijgen.
Virusachtige coronadeeltjes zijn goed meetbaar met nanotechnologie. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Twente (UT) en Medisch Spectrum Twente (MST).
Na een corona-infectie kunnen patiënten lang last houden van klachten. Om inzichtelijk te maken welke klachten patiënten met long COVID ervaren, werken Universiteit Twente, ZGT en Medisch Spectrum Twente (MST) samen in een onderzoek.
Eddy’s leven hing aan een zijden draadje toen hij met een coronabesmetting in MST werd opgenomen. Nu is hij volop aan het revalideren. “Ik ben positief ingesteld, maar toen spande het er echt even om.”
Afgelopen jaar zetten we het verhaal van een aantal corona patiënten op papier. Indrukwekkende verhalen over veelal kerngezonde mensen die van de een op de andere dag op de IC belanden. Na ruim een jaar hebben wij deze patiënten opnieuw benaderd en gevraagd: hoe is het nu?
Op donderdag 19 maart werd Bas (43) door zijn vrouw bij het ziekenhuis in Eindhoven afgezet. Hij was ontzettend benauwd en kreeg antibiotica, maar dat hielp niet. Hij werd direct op de corona afdeling geplaatst.
Meneer S. loopt al een week rond met veertig graden koorts. Zelf heeft hij niet het idee dat hij corona heeft, maar uiteindelijk wordt hij op 21 maart toch met de ambulance opgehaald
In april 2020 legt de Enschedese fotograaf Jeroen Nieuwhuis ons ziekenhuis vast. Hier delen wij de verhalen en foto’s uit het boek. Saamhorigheid en trots. Maar ook: onzekerheid en angst.
Tijdens de coronaperiode in het voorjaar zag het werk er voor schoonmaker John Wielheesen heel anders uit. De werkdruk was hoog, kamers moesten gedesinfecteerd worden en hij werkte elke week een keer in de nacht. “Het is geweldig hoe we ons hier als team doorheen gesleept hebben.”
Steeds meer Twentenaren installeren de CoronaMelder op hun telefoon. Zo dragen wij in Twente bij aan het verbeteren van de app voordat deze in heel Nederland ingevoerd kan worden.
“Met onze unieke aanpak kunnen we snel extra IC-capaciteit regelen” vertelt projectengineer Louis Wesselink. MST bereidt zich voor op een tweede COVID-19 golf.
Voor ic-verpleegkundigen Wim Addink en Rick Spanjer waren de afgelopen maanden druk en hectisch, maar ook bijzonder. ‘We zijn trots op hoe we samen deze coronaperiode doorstaan hebben.’