Seksualiteit

Seksualiteit is over het algemeen een gevoelig onderwerp en voor veel mensen lastig te bespreken. Als Multiple Sclerose patiënt kunt u te kampen hebben met twijfels aan de zelfwaarde of zelfrespect. Dan kan het juist goed zijn om te zorgen dat het onderwerp seksualiteit bespreekbaar wordt. Multiple Sclerose en seks hoeven elkaar namelijk niet uit te sluiten. De combinatie Multiple Sclerose en seks kan wel wat lastiger worden als de behoefte aan seks minder wordt. Hiervoor zijn drie oorzaken aan te wijzen.

  1. Lichamelijke klachten: 
  2. Allereerst kunt u door de ziekte vaak echt te moe zijn voor seks. Ook kunnen erogene zones minder gevoelig of juist pijnlijk zijn waardoor seks moeilijker wordt.
  3. Onzekerheid: 
  4. De ziekte kan seks ook bemoeilijken door zenuwstoringen, hierdoor kan het krijgen van een erectie moeilijk zijn of kunt u last hebben van een droge vagina. Hierdoor kunt u zich behoorlijk onzeker voelen. Daar wordt de behoefte aan seks niet groter van.
  5. Veranderende relatie: 
  6. U kunt in toenemende afhankelijkheid worden van uw partner. Dit verandert iets aan de verhouding tussen beide geliefden. Die verandering kan natuurlijk een weerslag hebben op de verhoudingen in bed en de behoefte en kwaliteit van seks.

Multiple Sclerose en seks hoeft geen probleem te zijn als u het bespreekbaar maakt. Eigenlijk kan een goed gesprek veel van de problemen oplossen. Als u het gênant vindt om over lust of beperkingen te praten met uw geliefde, bespreek het dan eerst eens met een neutrale partij, bijvoorbeeld huisarts of neuroloog. Seks en intimiteit zijn een enorme bron van kracht en zelfvertrouwen, voor u en voor uw partner. Juist bij een chronische ziekte als Multiple Sclerose kan seks veel verschil maken in hoe u zich voelt en wat u kunt.

Links

www.sekswoordenboek.eu

www.levenmetms.nl

Waar bent u naar op zoek?