Zwangerschap

Multiple Sclerose en zwangerschap hoeven elkaar absoluut niet uit te sluiten. Multiple Sclerose heeft geen invloed op de vruchtbaarheid en de kans op een zwangerschap. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat u gemiddeld minder last heeft van Schubs tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap is de kans op Schubs wat minder terwijl deze juist weer toeneemt in de eerste drie maanden na de bevalling. Per saldo maakt het niet veel uit en mag dit geen reden zijn om door Multiple Sclerose een zwangerschap uit te sluiten. Ook borstvoeding na de zwangerschap is gewoon mogelijk met Multiple Sclerose. Als u medicatie gebruikt voor uw Multiple Sclerose overleg dan eerst met uw neuroloog wat de mogelijkheden zijn m.b.t. uw zwangerschap (geldt voor zowel man als vrouw) of het geven van borstvoeding na de zwangerschap.

Maar u moet ook goed nadenken over de vraag of u ondanks uw MS in staat bent een kind op te voeden. Kinderen zijn met al hun drukte, behoefte, aandacht en zorg natuurlijk wel een extra belasting voor u en uw partner. Door Multiple Sclerose heeft u nou eenmaal te maken met perioden waarin u uzelf minder goed en moe kunt voelen. En het kan ook zijn dat de ziekte een progressief verloop krijgt.

Erfelijkheid en Multiple Sclerose

Erfelijke aanleg speelt een beperkte rol bij Multiple Sclerose: een vrouw met Multiple Sclerose heeft een iets verhoogde kans dat haar kind later ook Multiple Sclerose zal krijgen. De meeste mensen vinden de mate van risicoverhoging zo gering, dat dit geen reden is om af te zien van een zwangerschap. Samen een keer bij de arts op bezoek gaan, is een aanrader wanneer u denkt aan zwangerschap. Ook ervaringen van andere ouders met Multiple Sclerose zijn een goede manier om uzelf te informeren.

Link

www.toekomstmetms.nl/leven-met-multiple-sclerose/zwangerschap/ 

Waar bent u naar op zoek?