Terugblik op het jaar 2018

Het nieuwe jaar is begonnen. Voordat we vooruit kijken naar wat 2019 ons allemaal gaat brengen, kijken we eerst terug op 2018. Het afgelopen jaar hebben medewerkers van Medisch Spectrum Twente zich met hart en ziel ingezet om de zorg voor onze patiënten weer verder te verbeteren. Met mooie resultaten tot gevolg. We zetten met trots een aantal highlights van 2018 op een rij!

Januari

1e Zwangere Zaterdag in MST

Wat was het een mooie Zwangere Zaterdag op 20 januari. Ruim 450 mama’s en papa’s bezochten het nieuwste event van MST en lieten zich inspireren en informeren over alles rondom zwangerschap.

Stoppen met roken campagne

Wil je stoppen met roken? MST geeft je een steuntje in de rug. Vorig jaar zijn we gestart met de Stoppen met roken campagne. Iedereen kon zich aanmelden en gebruik maken van de kennis van artsen en ex-rokers. Tips en motiverende boodschappen kwamen rechtstreeks in de mail. Dankzij de overweldigende deelname is de campagne ook dit jaar van start gegaan.

Blogs van Wilma

Begin 2018 is onze verpleegkundige Wilma Koops begonnen met een tweewekelijkse blog. Met ingrijpende en ontroerende verhalen laat ze zien hoe zij het werken in ons ziekenhuis ervaart. Hiernaast een selectie van de meest gelezen blogs.

Februari

Juf Ank in MST

De Luizenmoeder is een ware hit in Nederland. Maar dat wisten wij natuurlijk al jaren. Ilse Warringa was namelijk het gezicht van de vierdelige serie ‘Wegwijs in het nieuwe MST’. Daarin legden we eind 2015 uit wat er allemaal zou veranderingen met de komst van het nieuwe MST.

Kijk op mijn zorg editie 3

Kijk op mijn zorg

In ons ziekenhuis slapen elke dag honderden zieke mensen. Vaak plotseling uit hun dagelijks leven geplukt, liggen ze ineens in een bed in MST. Hun verhalen verdienen het om verteld te worden. Dit jaar zijn we gestart met de serie ‘Kijk op mijn zorg’ waarin we op zoek zijn gegaan naar de verhalen achter de patiënten.

Maart

Open dag in MST

Wat was het een mooie en drukbezochte Open Dag op 17 maart! Circa vijfduizend mensen kwamen naar MST om ons ziekenhuis te leren kennen en te ontdekken wat er allemaal gebeurt.

Grote publiekstrekkers waren Thorax Centrum Twente (hartzorg), het wondexpertisecentrum (zorg voor complexe wonden) en de traumazorg.

April

Minder vaak bestralen bij prostaatkanker

In MST worden mannen met prostaatkanker sinds begin 2018 minder vaak bestraald. In plaats van 39 keer hoeven zij nu nog maar 20 keer bestraald te worden.

De nieuwe methode betekent een halvering van het aantal bestralingen. Er kan gerichter worden bestraald en daarbij per keer een hogere bestralingsdosis worden toegediend.

Medische Publieksacademie Twente

Tijd heelt niet alle wonden

Iedereen heeft wel eens een wond of wondje. Meestal heelt de huid snel en zonder problemen. Maar soms geneest een wond niet goed en zijn er oorzaken die de genezing ingewikkeld maken. Dan heeft de wond speciale aandacht nodig. Meer over ‘Tijd heelt niet alle wonden

Kanker te lijf

Wat is een tumor? Hoe ontstaat verkeerde celdeling? In hoeverre kun je sprake van ‘eigen schuld’? Ondanks dat iedereen de gevolgen van kanker kent, weten we opvallend weinig van deze ziekte en zijn deze simpele vragen heel lastig te beantwoorden. Meer over ‘Kanker te lijf’

Binnenstebuiten

Publieksacademie BinnenstebuitenOm de oorzaak van gezondheidsklachten te vinden, worden vaak beeldvormende technieken gebruikt. Geavanceerde apparaten maken het mogelijk om ons lichaam binnenstebuiten te keren; een selfie van je binnenkant! Meer over ‘Binnenstebuiten’

Spoedzorg

Op de SEH-afdeling van een ziekenhuis weet je nooit hoeveel patiënten, op welk tijdstip, op welke manier (ambulance, traumahelikopter of eigen vervoer) of met welke gezondheidsproblemen binnenkomen. Meer over de publieksacademie ‘Spoedzorg’

Mei (Vrouw Kind maand)

De maand mei stond in het teken van Vrouw en Kind zorg. Bekijk hieronder de verschillende items van deze maand.

De Kidreporter

In het voorjaar plaatsten we een oproep: wat zou jij als kind willen weten over ons ziekenhuis? We werden overspoeld met vragen! We stuurden de 12-jarige Jan op pad om op 4 prangende vragen een antwoord te vloggen. Bekijk aflevering 1.

Zwanger worden?

Onze verloskundigen geven je 5 tips om de kans op een zwangerschap te vergroten.

5 tips om zwanger te worden

Smeren, Kleren, Weren

Kinderen zijn extra gevoelig voor zonlicht. Daarom adviseren wij: Smeren, Kleren, Weren! Bescherm je kind door goed te smeren, het dragen van bedekkende kleren en af en toe de zon te weren. Bekijk de tips van dr. Glade

gezondheidstip

De MST fact-checker

We vroegen onze bezoekers: waar zit meer suiker in? In frisdrank of vruchtensapjes?

Check nu de video met onze diëtist Ankie Saaltink voor het antwoord! Ben jij verrast?

Juni

‘Ziekterisico verkleinen? Moet je wel iets voor doen’

MST wil patiënten niet alleen méér laten bewegen na een ingreep, maar er ook voor zorgen dat ze daarna een gezondere leefstijl kiezen. Het lastige daarbij is, zegt gynaecoloog/oncoloog Nathalie Reesink, dat de mensen wat verwend zijn geraakt. “Zo’n motortje op de e-bike, dat gaat allemaal veel te makkelijk.”

Nathalie Reesink

Een dagje meelopen met… Imke Wieffer

Benieuwd hoe een werkdag van een verloskundige bij MST eruit ziet? Wij liepen een dag mee met onze verloskundige Imke Wieffer.

Juli

Hoogstandje: onderkaak groeit in kuit

Uit stukjes kuitbeen bouwt MST een nieuwe onderkaak, compleet met implantaten. Het klinkt als science-fiction, maar het wordt werkelijkheid door het combineren van verschillende moderne technieken. MST loopt hier mee voorop in Nederland.

Al in 2016 paste MST de techniek met succes toe. De Almelose mevrouw Kizil was destijds de eerste patiënt die Kolenaar op deze manier opereerde. “Ik had een goedaardige tumor in de onderkaak en ben fantastisch geholpen.”

Kaakchirurg Barry Kolenaar en patiënte bekijken geprinte mallen en implantaten

Verloskundige Irene Zuijdgeest en aanstaande moeder Kelsey ter Beek

Bevallen in een bad in MST

Je kindje baren in een warm bad komt steeds vaker voor. Vanaf 2018 kan het ook in ons ziekenhuis. “Je merkt dat het populairder wordt. Vanuit verloskundigenpraktijken kregen we steeds vaker de vraag of we niet zo’n bad konden aanschaffen,” aldus klinisch verloskundige Irene Zuijdgeest.

Augustus

Da Vinci robot in MST

Technologische innovatie is een van de pijlers van de strategische agenda van MST. De Da Vinci robot is een high-tech systeem dat de chirurg helpt om moeilijke ingrepen via een kijkoperatie te verrichten. De chirurg kan zeer nauwkeurig en snel werken en heeft een comfortabele zitpositie voor maximale concentratie.

September (Maand van de beeldvormende diagnostiek)

Later als ik groot ben…

Radioloog en opleider Caroline Klazen praat met Laura Kasteel, arts in opleiding (AIOS) tot radioloog. Een gesprek over hun vak, de opleiding, bijzondere momenten en de patiënt. Wat maakt het beroep zo leuk en bijzonder?

Onlangs deed ik een ascitesdrainage bij een man, die zo blij was dat de druk en benauwdheid afnam.

  • Laura

Het verschil tussen een MRI-scan en CT-scan

verschil-mri-en-ct

Van patiënten krijgen wij vaak de vraag: “Wat is het verschil tussen een CT- en MRI-scanner?” Hoewel de twee apparaten uiterlijk veel op elkaar lijken, zitten er wel degelijk grote verschillen tussen!

MST opent Medisch 3D Print Laboratorium

Patiënten liggen korter op de operatietafel dankzij een nieuwe techniek. Afgelopen september heeft MST als eerste ziekenhuis in het oosten van het land een medisch 3D print laboratorium geopend. De afdeling kaakchirurgie was al gewend om met de 3D print techniek transplantaties van bot naar kaak tot op de millimeter nauwkeurig voor te bereiden. Vanaf nu zijn er in ons ziekenhuis nog veel meer toepassingen mogelijk waarvoor deze techniek ingezet kan worden.

Oktober

MST bezig het financiële tij te keren

In oktober publiceerde accountantskantoor BDO weer een landelijke vergelijking van de financiële resultaten van ziekenhuizen 2017. RTV Oost publiceerde een bericht met de kop: “Twentse ziekenhuizen MST en ZGT in financiële gevarenzone”.

Voorzitter Raad van Bestuur MST Bas Leerink nuanceert: “Het klopt dat MST in 2016 en 2017 verliezen heeft geboekt. Dat heeft onze financiële weerbaarheid aangetast. Voor MST ligt er een stevige opdracht om het financiële tij te keren. Daar is dan ook de afgelopen jaren door de medewerkers hard aan gewerkt, en met succes!”

November

Opening ziekenhuismuseum

130 jaar ziekenhuisgeschiedenis in Enschede vervat in een expositie. Wij beschikken sinds november over een eigen ziekenhuismuseum.

Maak in het museum kennis met bijzondere medische, technische en huishoudelijke apparatuur en voorwerpen van toen. Een van de pronkstukken is een oude houten wasmachine uit 1924, specifiek voor het wassen van dekens. Het is de enige wasmachine in Nederland uit die tijd die nog bewaard is gebleven.

Medewerkers stropen de mouwen op voor de griepprik

In november is er in MST een griepprikcampagne van start gegaan om het ziekenhuispersoneel zover te krijgen een griepprik te nemen. Doel is om zoveel mogelijk werknemers in te enten, zodat minder patiënten besmet worden en er geen personeelstekort is komende winter.

In 2015 haalde 20 procent van de medewerkers een prik. In 2016 was dit al 25 procent, afgelopen jaar 29 procent en dit jaar liet zelfs 32 procent van de MST-werknemers zich vrijwillig vaccineren. Dat lijkt weinig, maar toch doen we het landelijk gezien goed. Er zijn ziekenhuizen waar maar 14 procent van de medewerkers zich in laat enten.

Oudste verpleegkundige krijgt als eerste de griepprik

December

Nieuwe heup via voorste benadering

De voorste benadering voor het plaatsen van een totale heupprothese is “hot”. De benadering zorgt ervoor dat de patiënt sneller op de been is na de operatie. Ook ervaart de patiënt minder beperkingen en pijn na de operatie. Sinds november biedt MST patiënten die een totale heupprothese moeten hebben, ook de mogelijkheid om deze via de voorste benadering te laten plaatsen. MST is het eerste ziekenhuis in de regio Twente dat deze techniek voor een heupprothese aanbiedt.

Wisseling van de wacht

Bas Leerink vertrekt

Leerink was vijf en een half jaar voorzitter van de Raad van Bestuur en daarvoor actief als bestuurder bij Menzis. Onder zijn leiding heeft MST een goed werkend kwaliteitssysteem opgebouwd, is het verhuisd naar een nieuw gebouw en is er de afgelopen jaren een ingrijpende reorganisatie doorgevoerd. Per 1 januari 2019 treedt hij toe als partner bij IG&H als adviseur van zorginstellingen en verzekeraars.

Bas Leerink vertrekt bij MST

Sophia de Rooij nieuwe topvrouw

Sophia de Rooij wordt per 1 februari 2019 de nieuwe bestuursvoorzitter van Medisch Spectrum Twente. Ze is hiermee de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van MST. Met de benoeming van Sophia de Rooij kiest de Raad van Toezicht voor een bestuurder met een moderne, verbindende stijl en een resultaatgerichte aanpak. Daarnaast heeft ze een brede ervaring met de inbreng van technologie in de zorg en een groot nationaal en internationaal netwerk.

Sophia de Rooij, nieuwe topvrouw MST

Superman en Spiderman wassen ramen

Unieke bezoekers in MST. Superman en Spiderman kwamen namelijk langs op de kinderafdeling. Even wat afleiding, op de foto en kletsen met de superhelden. Daarna gingen Superman en Spiderman aan het werk, ze hadden namelijk nóg een belangrijke taak: de ramen wassen. De superhelden deden het zo goed. Als de ramen opnieuw gewassen moeten worden, zijn ze er weer bij!

Bedankt voor het lezen

Wij wensen iedereen een gelukkig en gezond 2019!

Waar bent u naar op zoek?