Behandeling

Vaatingrepen

Er zijn veel ingrepen mogelijk, zoals:

  • Dotterprocedure van de buikvaten (PTA)
  • Stentplaatsing van de buikvaten (PTA-stent)
  • Operatieve plaatsing van een stent (ROMS)
  • Vrijleggen coeliacusbandje via endoscopie
  • Vrijleggen coeliacusbandje via buikoperatie
  • Verwijden oorsprong buikslagader (patch)
  • Aanleggen van een omleiding naar de buikslagaders
  • Schoonmaken van een darmslagader (endarteriëctomie)

De voorgestelde behandeling is per patiënt anders en hangt af van bijvoorbeeld leeftijd, conditie, levensverwachting, de technische mogelijkheden en de risico’s van de ingreep. Hier geldt: iedere patiënt is uniek!

Medicamenteuze therapie

Als er geen afwijking aan de grote bloedvaten is gevonden, dan kan zuurstofgebrek in het maag-darmkanaal worden veroorzaakt door de kleinere bloedvaatjes die de maag en dunne darm van bloed voorzien. Het zuurstoftekort kan ontstaan door kramp in die vaatjes (vaatkramp) of in de darm zelf, waar deze vaatjes door heen lopen.
Medicijnen zorgen ervoor dat deze kleine vaatjes wijder worden, zodat er meer bloed naar het maag-darmkanaal gaat en de klachten vaak afnemen of verdwijnen. Er zijn verschillende medicijnen die effectief kunnen zijn. Bij aangetoonde maag-darmischemie geven deze middelen bij 60-75% van de mensen vermindering van klachten.

Voeding

De belangrijkste maatregel is meerdere keren per dag kleine beetjes eten. Omdat bij de meeste mensen met vernauwde bloedvaten van het maag-darmkanaal ernstige pijn na het eten optreedt, zijn ze vaak al uit zichzelf begonnen met het eten van kleine, vetarme maaltijden. Een dieet met kleine, frequente maaltijden wordt meestal begeleid door een diëtiste. Na dit dieet enige tijd gevolgd te hebben, wordt doorgaans al een vermindering van de klachten bereikt. Daarnaast is het heel belangrijk om uitdroging (dehydratie) te voorkomen. Onvoldoende drinken vermindert de toestroom van bloed naar de organen, dus ook naar het maag-darmkanaal, waardoor de klachten kunnen verergeren. Vooral bij verandering van klimaat, zoals wanneer u op vakantie gaat, moet u hier extra op letten.

Waar bent u naar op zoek?