Pre Operatieve Screening

Pre Operatieve Screening

Bij een operatie is de anesthesioloog verantwoordelijk voor de narcose of verdoving (anesthesie). De anesthesioloog houdt ook je gezondheid in de gaten tijdens een operatie. Ze kijken daarbij bijvoorbeeld naar bloeddruk, hartritme en zuurstofgehalte. Ook zorgen ze ervoor dat je voor, tijdens en na de operatie zo min mogelijk pijn hebt.

Voorbereiding op de operatie

Om de risico’s tijdens een operatie zo klein mogelijk te houden, moet de anesthesioloog veel weten over je gezondheid en de medicijnen die jij gebruikt. Met deze informatie onderzoekt de anesthesioloog welke risico’s er voor de verdoving, en hoe deze kunnen worden beperkt. Daarom wordt je gezondheid voor de operatie in kaart gebracht bij de Pre-operatieve Screening (POS). Hier lees je meer over de POS.

Medicijnen

De anesthesioloog vindt het belangrijk om te weten welke medicijnen jij gebruikt. Deze medicijnen zeggen iets over de aandoening waarvoor jij wordt behandeld. Daarnaast kan het zijn dat je met bepaalde medicijnen moet stoppen voor de operatie.

Medicijnen controle (medicatieverificatie)

Het is belangrijk dat de anesthesioloog voor de afspraak op de POS al weet welke medicijnen jij gebruikt. Je wordt hiervoor gebeld door een apothekersassistente. Zij bespreekt met jou welke medicijnen jij gebruikt. Geef het ook altijd door aan de apothekersassistente en aan de anesthesioloog als je allergisch bent voor een geneesmiddel.

De Pre-operatieve Screening

De screening begint met het invullen van vragenlijsten. Deze kun je meestal al via het patiëntenportaal MijnMST invullen. Ook bekijk je informatie over de anesthesie via het patiëntenportaal. Als het nodig is, of als je dit zelf prettig vindt, krijg je ook nog een telefonische afspraak, of een afspraak op de poli in het ziekenhuis. De anesthesioloog bepaalt of er nog extra onderzoek nodig is, zoals een bloedonderzoek of een hartfilmpje. Het is ook mogelijk dat om onderzoek bij een andere specialist, zoals een cardioloog of internist gevraagd wordt. Hier krijg je een aparte afspraak voor.

De Anesthesioloog bij de operatie

De anesthesioloog die de screening doet, is niet de anesthesioloog die je bij de operatie ziet. Je maakt voor de operatie kennis met de anesthesioloog die jou de narcose gaat geven.

Contact met de POS

Neem altijd contact op met de POS als er tussen de afspraak met de POS en de operatie iets verandert in je gezondheid. Je mag altijd bellen voor de operatie als je vragen hebt over bijvoorbeeld je medicijnen.
Telefoonnummer POS: 053 487 30 60.

Waar bent u naar op zoek?