Seksualiteit

Een stoma hoeft geen belemmering te zijn voor een goed seksleven. Na de operatie duurt het meestal een tijdje voordat u hier zowel lichamelijk als geestelijk weer aan toe bent. Dat is dus helemaal niet vreemd. Als u uitgerust bent, u de operatie heeft verwerkt en u zich prettig voelt met uw stoma, zullen de seksuele verlangens vanzelf terugkeren.

Blijf niet met problemen rondlopen, maar probeer ze bespreekbaar te maken. De arts of stomaverpleegkundige kan u adviezen geven of u doorverwijzen naar een hulpverlener die u verder kan helpen. Voor de intieme momenten zijn er minizakjes en stomacaps/plug te gebruiken. Ook zijn er speciale hoesjes voor om het stomazakje en lingeriebanden te koop.

Normaal gesproken is het hebben van een stoma geen belemmering om zwanger te worden of te bevallen. Dus als er geen andere problemen zijn, is er geen reden waarom u geen kind zou kunnen krijgen. Wel is het aan te raden na de operatie eerst uw lichaam in balans te laten komen. Als u zwanger wilt worden kan het belangrijk zijn om daarover te praten met mensen die u kunnen adviseren, zoals de behandelend specialist en gynaecoloog. Zij kunnen ook beoordelen of uw persoonlijke toestand een zwangerschap toelaat

Waar bent u naar op zoek?