Definitief of tijdelijk

Een ileostoma kan tijdelijk of definitief zijn, dit hangt af van uw aandoening en operatiemogelijkheden. Als de hele dikke darm is verwijderd, kan het zijn dat de ileostoma definitief is. Wordt de stoma aangelegd om de dikke darm te ontzien, dan kan het een tijdelijke oplossing zijn. Herstelt de dikke darm niet of is het niet mogelijk om de stoma op te heffen dan wordt deze alsnog definitief.

Enkelloops of dubbelloops
Bij een eindstandig ileostoma wordt het uiteinde van de dunne darm gehecht in de buikwand. De verderop gelegen dikke darm is dan geheel of gedeeltelijk verwijderd. Indien het rectum niet is verwijderd is behoort een ileo anale pouch tot de mogelijkheden. De chirurg zal deze mogelijkheid met u bespreken.

Bij een dubbelloops ileostoma haalt de chirurg een stuk van de darm door een opening in de buik naar buiten (een darmlis). Dat darmdeel wordt geopend en in de buikwand gehecht. De darm heeft nu een soort omleiding. Er liggen twee openingen naast elkaar: een stuk waaruit ontlasting komt én een stuk waaruit slijm komt. Het stuk darm waar geen ontlasting langs komt, blijft slijm produceren dat afgevoerd moet worden. Een dubbelloops ileostoma wordt aangelegd als het verder gelegen stuk dunne darm of de hele dikke darm tot rust gebracht moet worden. Dit kan een tijdelijke oplossing zijn, maar kan ook definitief worden.

Onder de darmlis wordt een plastic staafje (brug) gelegd zodat het stuk darm niet terug kan zakken in de buik. De brug wordt na ongeveer 10 dagen verwijderd. Ook is het mogelijk om het stuk darm te fixeren met een huidbrug. Hierbij maakt de chirurg gebruik van een stukje huid onder het stukje darm wat fungeert als een brug.

Waar bent u naar op zoek?