Ontslag en nazorg

Na de operatie wordt u op de verpleegafdeling begeleid in het leren omgaan met de stoma. Er wordt u stap voor stap geleerd hoe uw stoma te verzorgen. Aan het eind van de opname is het wenselijk dat ook uw naaste bij de verzorging aanwezig is .Dit is ook het moment waarop de thuissituatie besproken word. Waar kan het beste de zorg gebeuren,op welk moment van de dag, het douchen en of baden, waar is hulp nodig van de thuiszorg, wat kan uw partner doen en zo zullen er nog meer vragen zijn die op dat moment besproken kunnen worden. Er wordt met u overlegd welke stomamaterialen u thuis gaat gebruiken. Deze worden bij een medisch speciaalzaak (www.mediqcombicare.nlwww.medireva.nl) voor u besteld en de
volgende dag bij u thuis afgeleverd. Daarna kunt u ze zelf gaan bestellen.

De benodigde stomamaterialen vallen in het basispakket van de zorgverzekeraar en worden dus vergoed. De thuiszorg krijgt een schriftelijke overdracht met daarop de zorg die nog nodig is. Dit kan zowel lichamelijke verzorging zijn dan wel hulp bij het verzorgen en leren omgaan met het stoma.

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor een gezamenlijke controle door de chirurg / uroloog en de stomaverpleegkundige. Dit is meestal 4 tot 6 weken na de operatie. Wanneer u thuis bent en u heeft vragen of stoma problemen mag er altijd gebeld worden met de stomaverpleegkundige. Meestal kunt u al dezelfde dag of de volgende dag op de stomapolikliniek komen, soms ook kan het probleem telefonisch opgelost worden.

Waar bent u naar op zoek?