Stomaverzorging

U kunt de huid rondom de stoma verzorgen door de plak voorzichtig van boven naar beneden los te pellen met een nat gaasje. Daarbij houdt u de huid strak. Voor het schoonmaken van de huid kunt u beter geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken, omdat deze uw huid uitdrogen. Eventuele plakresten kunt u verwijderen met lauw water en eventueel met reinigingsdoekjes zonder agressieve bestanddelen.

U kunt beter geen oplosmiddelen, ontvettende middelen, olie en/of vette zalven gebruiken tijdens de verzorging van uw stoma. Deze middelen irriteren de huid en kunnen de plakkracht van het opvangsysteem verminderen. De opening van het stomamateriaal moet goed passen rondom de stoma. Er mag onder de stoma geen huid vrij liggen. In verband met samentrekkingen van de darm moet er rondom de stoma wel iets ruimte gehouden worden (een a twee millimeter).

Het stomamateriaal kunt u het best vervangen als de stoma niet loopt. Iedereen heeft een eigen ritme wanneer de stoma produceert. Zorg dat u leert herkennen wanneer bij u de stoma het rustigst is. Bij veel mensen produceert de stoma ‘s morgens het minst. Omdat ‘s nachts geen of minder voeding en vocht wordt genuttigd, is de productie ‘s ochtends over het algemeen minder.

Tijdens het reinigen van de stoma kan het slijmvlies wat gaan bloeden. Dit is normaal en hoeft u zich geen zorgen om te maken.
Als de huid rond de stoma er langere tijd wat rood uitziet, kunt u deze dun insmeren met een  zogenaamde ‘barrièrecrème’ voordat u het nieuwe stomamateriaal aanbrengt. Masseert u de crème goed in de huid, totdat deze weer stroef aanvoelt. Vervolgens brengt u het
stomamateriaal aan. De stomaverpleegkundige kan u meer vertellen over deze crème.

Eventuele haartjes rond de stoma kunt u met een scheermesje weghalen. Reinig uw huid daarna met water, dep deze droog met een gaasje en smeer er vervolgens een dun laagje barrièrecrème op zoals hierboven beschreven. U kunt normaal douchen met een stoma. Bij het douchen met een stoma heeft u de keuze uit twee mogelijkheden:

  • met opvangmateriaal;
  • zonder opvangmateriaal.

Bij het douchen zonder materiaal hoeft u niet bang te zijn dat er water in de stoma loopt. Er kan soms wel wat ontlasting uit de stoma lopen.

Klik hier voor onder andere informatieve filmpjes over de verzorging.

Waar bent u naar op zoek?