Goedaardige afwijkingen

Lees hier meer over goedaardige afwijkingen van de borst.

Mastopathie

Mastopathie is een verzamelnaam van goedaardige aandoeningen, waarbij sprake is van goedaardige knobbels of andere onregelmatigheden en/of pijn in de borst(en). Het komt meestal voor tussen het 35e en 50e levensjaar en kan voorkomen in één of in beide borsten. Zeker 10 procent van de vrouwen heeft last van mastopathie. Bewegen en aanraken is vaak erg pijnlijk, maar ook in rust kunnen de borsten gevoelig aanvoelen. Helaas is de pijn niet altijd (goed) te verhelpen. Soms kan het starten met of veranderen van de anticonceptiepil helpen. Tevens kan teunisbloemolie een positief effect hebben op uw pijnklachten.

Oorzaken mastopathie

Het is niet altijd duidelijk waardoor mastopathie veroorzaakt wordt. Hormonen spelen in ieder geval een grote rol. Er bestaan twee vormen van deze aandoening:

  1. cyclische mastopathie: mastopathie gerelateerd aan de menstruatiecyclus.
  2. niet-cyclische mastopathie: mastopathie niet gerelateerd aan de menstruatiecyclus. De pijn zit in dit geval op een duidelijk aanwijsbare plek en straalt vaak uit naar de oksel. Deze variant komt vaker voor bij vrouwen die ouder zijn dan 40 jaar.

Fibroadenoom

Een fibroadenoom (bindweefselknobbel) is een veelvoorkomende goedaardige tumor. Deze knobbel ontstaat door wildgroei van het bindweefsel. Dit drukt het omliggende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Fibroadenomen kunnen, vooral bij jonge vrouwen, groot worden en er kunnen er meerdere in een borst voorkomen. Fibroadenomen kunnen spontaan verdwijnen, stabiel blijven en groeien. Er kan reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden door middel van een echografie. De chirurg of verpleegkundig specialist zal dit met u bespreken. Chirurgische behandeling is meestal niet nodig.

Cyste

Een cyste is een met vocht gevulde holte. Deze kan ontstaan door verstopping van de afvoergang van een melkklier. Vooral wanneer een cyste op spanning staat, is deze voelbaar als een gladde, ronde, stevige en beweeglijke afwijking. Cysten kunnen vrij plotseling ontstaan en kunnen tot enkele centimeters groot worden. Vaak worden ze na verloop van tijd vanzelf weer kleiner of verdwijnen. Meestal gebeurt dit na een menstruatie. Pijnlijke, grote cysten kunnen worden leeggezogen. Dit aanprikken gebeurt tijdens het maken van een echografie. Een cyste geeft geen vergrote kans op borstkanker.

Mastitis

Mastitis is een ontsteking van de borst. Het wordt veroorzaakt door verstopte melkgangen. Een borstontsteking komt meestal voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar kan ook voorkomen bij vrouwen die geen kind hebben gekregen. Een borstontsteking komt beduidend vaker voor bij vrouwen die roken. Stoppen met roken wordt daarom sterk geadviseerd. Omdat een borstontsteking in een enkel geval te maken kan hebben met borstkanker, wordt ongeveer zes weken na de borstontsteking, als de borst beter te beoordelen is, aanvullend onderzoek herhaald. Een borstontsteking wordt behandeld met antibiotica.

Papilloom

Een papilloom is een goedaardig gezwel in de melkgang van de borst. In de meeste gevallen zit deze net onder de tepelhof in een van de hoofdmelkgangen. Een papilloom kan gelig vocht uit de tepel of een ingetrokken tepel veroorzaken. Deze aandoening komt meestal voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Meestal is het advies een papilloom operatief te laten verwijderen, omdat het in enkele gevallen kwaadaardig kan worden.

Lipoom

Een lipoom is een goedaardige tumor die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst. Vetweefselknobbels voelen over het algemeen zacht aan.

Waar bent u naar op zoek?