Herstel / Fysiotherapie

Revalidatie tijdens en na kanker

De diagnose kanker kan ervoor zorgen dat lichamelijke en/of psychische klachten ontstaan. U kunt onder deskundige begeleiding herstellen van klachten tijdens of na een behandeling van kanker. Binnen het oncologisch revalidatieprogramma inventariseert de revalidatiearts of verpleegkundig specialist samen met u welke problemen u heeft en op welke wijze de revalidatie ingezet kan worden.

Oncologiefysiotherapie

De behandeling van borstkanker kan vervelende bijwerkingen geven die het herstel vertragen en een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Gevolgen die op kunnen treden, zijn pijn, verminderde mobiliteit, lymfoedeem, stug littekenweefsel, gewrichtsklachten, verminderde spierkracht, conditieverlies, vermoeidheid, ademhalingsklachten, spanningsklachten en angst of problemen in het uitvoeren van werk of hobby’s. Een oncologische fysiotherapeut ondersteunen met en begeleiden bij het verminderen van uw klachten.

Oedeemfysiotherapie

Als bij u de lymfeklieren in de oksel verwijderd zijn of als u bestraald bent op uw oksel, dan kan lymfevocht moeilijker vanuit uw arm en/of hand worden afgevoerd. Meestal vindt het lymfevocht andere goede afvoerwegen, maar soms kan vocht zich ophopen in uw arm of hand. Dit noemen we lymfoedeem. Tevens kan er schouderstijfheid of zenuwpijn ontstaan. Lymfoedeem kan meteen na de operatie optreden, maar ook nog jaren erna. Het is daarom belangrijk om aandacht te blijven besteden aan het voorkomen ervan.

Tijdens de controleafspraak op onze polikliniek krijgt u een verwijzing voor een fysiotherapeut met aandachtsgebied oedeem. De oedeemtherapeut begeleidt u in het bewegen van uw arm en schouder en kan ervoor kiezen oedeemtherapie toe te passen. Om de beweeglijkheid van uw schouder en arm na de operatie weer zo goed mogelijk terug te krijgen, kunt u ook bepaalde oefeningen bekijken en oefenen op de site van KWF Kankerbestrijding.

Waar bent u naar op zoek?