Uiterlijke verzorging

Naast de lichamelijke en emotionele problemen die borstkanker met zich mee kan brengen, kan uw uiterlijk behoorlijk veranderen. Soms door de ziekte zelf, soms door de behandeling.

Workshops Look Good, Feel Better

Vragen die over het veranderde uiterlijk voor kunnen komen, zijn:

  • Mijn huid is schilferig en zeer droog geworden, hoe kan ik dit het beste behandelen?
  • Door chemotherapie is mijn haar broos en dun geworden, wat kan ik hier aan doen?
  • Hoe krijg ik meer uitdrukking op mijn gezicht, nu ik geen wenkbrauwen meer heb?
  • Ik heb haaruitval. Hoe kan ik mijn hoofd op een mooie manier bedekken?”

Vaak zijn met eenvoudige tips en adviezen veel van de klachten te verbeteren of te camoufleren. De ervaring leert dat een goed verzorgd uiterlijk ook meteen een beter gevoel geeft. Daarom worden de workshops Look Good, Feel Better (goed verzorgd, beter gevoel) in MST georganiseerd. Tijdens een workshop krijgt u tips en adviezen over de verzorging van uw huid en make-up aan de hand van een stappenplan.

Uitwendige borstprothese

Na een borstamputatie krijgt u in het ziekenhuis een lichte, tijdelijke borstprothese aangemeten. De tijdelijke borstprothese kan gedragen worden in uw eigen BH over het verband of direct op de huid. De prothese wordt doorgaans gedragen totdat de wond is genezen. Dit duurt minimaal 6 weken. Daarna kiezen de meeste vrouwen ervoor om een siliconen borstprothese in de BH te dragen. Er zijn borstprothesen in verschillende modellen en maten. Elke zorgverzekeraar vergoedt een borstprothese.

Wanneer er na een borstsparende operatie een duidelijk contourverlies van de borst is ontstaan, kan een siliconen deelprothese een goede oplossing zijn. Goede, onafhankelijke voorlichting over waar u op moet letten bij de aanschaf van een prothese en een BH is belangrijk. Een goede borstprothese kan uw gevoel van zelfvertrouwen versterken. Bovendien herstelt een prothese het lichamelijk evenwicht, iets wat vooral belangrijk is als u zwaardere borsten heeft. De mammacare verpleegkundige kan u adviseren en u informeren over verkoopadressen. Ook kunt u zelf in het register van SEMH zoeken naar verkooppunten.

Waar bent u naar op zoek?