Kwaadaardige aandoeningen

Lees hier meer over kwaadaardige afwijkingen van de borst.

Borstkanker

Het lichaam is opgebouwd uit cellen die samen verschillende weefsels vormen. De meeste cellen in het lichaam kunnen zich delen. Dat is nodig voor bijvoorbeeld herstel en groei. De celdeling kan echter verstoord raken en een normale cel kan ongeremd gaan groeien. Vaak wordt zo’n cel tijdig door het lichaam opgeruimd, maar soms wordt een defect niet herkend en kan een ongeremd groeiende cel veranderen in een kwaadaardige cel. Groepjes kwaadaardige cellen worden kwaadaardige tumoren genoemd. We spreken dan van kanker. Een woekering van kwaadaardige cellen in de borst wordt borstkanker of mammacarcinoom genoemd. De kwaadaardige cellen kunnen in het omringende weefsel doorgroeien en zich via het bloed of de lymfe door het lichaam verspreiden (uitzaaiing).

Borstkanker bij de man

Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Dit komt veel minder vaak voor dan bij vrouwen. Onderzoek en behandeling van borstkanker is voor mannen hetzelfde als voor vrouwen.

Bij mannen met borstkanker is er vaker sprake van een erfelijke aanleg. Ongeveer 10% van de mannen heeft de ziekte gekregen door een erfelijke afwijking, vaak in het BRCA1-gen of BRCA2-gen. Bij vrouwen is dit ongeveer 5%.

Op de website www.mannenmetborstkanker.nl is informatie over borstkanker bij mannen samengebracht. Dat is erg nuttig, omdat informatie over borstkanker bij mannen vaak lastig te vinden was. Veel van de informatie over borstkanker is namelijk specifiek gericht op vrouwen. De website www.mannenmetborstkanker.nl  kan gebruikt worden als een “wegwijzer” voor patiënten, naasten, medisch professionals en onderzoekers die op zoek zijn naar informatie over borstkanker bij mannen. Het doel van deze website is om de kwaliteit en toegankelijkheid van informatie voor iedereen die op zoek is naar informatie over borstkanker bij mannen te verbeteren en daarmee ook de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven.

Soorten borstkanker

Infiltrerend carcinoom NST (ductaal)

Het infiltrerend carcinoom NST (Niet Specifieke Type) is borstkanker uitgaande van de melkgang. Het is de meeste voorkomende vorm van borstkanker.

DCIS (ductaal carcinoom in situ)

DCIS is een woekering van kankercellen in de melkgang, maar nog niet met doorgroei in het omringende weefsel. Het wordt beschouwd als een voorstadium van infiltrerend ductaal carcinoom, borstkanker.

Infiltrerend lobulair carcinoom

Het infiltrerend lobulair carcinoom is borstkanker uitgaande van de melkklier.

LCIS (lobulair carcinoom in situ)

LCIS is een woekering van kankercellen in de melkklieren, maar nog niet met doorgroei in het omringende weefsel. LCIS is meestal een toevalsbevinding. De kans dat dit uitgroeit tot een vorm van borstkanker is erg klein. Deze afwijkingen worden niet operatief verwijderd, maar patiënten blijven wel onder controle.

Zeldzame vormen van borstkanker

Ziekte van Paget

De ziekte van Paget is een zeldzame vorm van borstkanker. Paget uit zich als jeukende uitslag rond de tepel, soms met vocht of bloedverlies uit de tepel. In de opperhuid van de tepel zitten dan vaak kankercellen.

Phyllodes tumor

Phyllodes tumor is een zeldzame vorm van borstkanker. De afwijking moet in zijn geheel en met ruime marge worden verwijderd.

Tubulair carcinoom

Dit type van kanker produceert zeer veel kleine klieren en buisjes die sterk lijken op de normale melkklieren en melkgangen. Deze kanker zaait zich zelden uit naar de lymfeklieren in de oksel en heeft een zeer goede prognose.

Waar bent u naar op zoek?