Wisselexpositie

Wisselexpositie op locatie Enschede

In de hoofdgangen op de begane grond van de MST-hoofdlocatie in Enschede richt de Kunstcommissie elk half jaar een zogenoemde ‘wisselexpositie’ in. Steeds worden drie kunstenaars gevraagd of zij werk ter beschikking willen stellen, dat voor een periode van zes maanden komt te hangen aan de grote witte muurvlakken in deze hoofdgangen.

Door elk half jaar de schilderijen en andere kunstwerken van deze expositie te wisselen krijgen deze belangrijke hoofdgangen van MST-Enschede telkens weer een andere aanblik en sfeer, die tot de verbeelding kan spreken.

Kunstenaars

In juli 2023 is de nieuwe wisselexpositie ingericht op de begane grond van de locatie MST-Koningsplein. Drie kunstenaars hebben hiervoor werk ter beschikking gesteld:

  • Herna Wielink, kunstenares uit Hengelo: ‘Collages van krantenfoto’s op doek en paneel’
    Het werk van Herna Wielink hangt in de hoofdgang naast het A- en B-atrium.
  • Elsbeth Cochius, kunstenares uit Enschede: lino’s.
    Het werk van Elsbeth Cochius hangt in de hoofdgang naast het E-atrium en in de gang tussen nieuwbouw en oudbouw (richting nucleaire geneeskunde).
  • Roland van Eck, kunstenaar-fotograaf te Rotterdam: ‘Nu is alles anders’. Roland van Eck is verbonden aan atelier Herenplaats te Rotterdam
    Het fotowerk van Roland van Eck hangt in de hoofdgang tussen de receptie en het personeels- en bezoekersrestaurant.

Over ‘Nu is alles anders’ en Atelier Herenplaats

Roland van Eck, fotograaf met een arbeidsbeperking, heeft andere kunstenaars op een bijzondere manier in beeld gebracht. Deze mensen, met beeldend talent en een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond, zijn allemaal verbonden aan Atelier Herenplaats, het Rotterdams centrum voor kunstenaars met een bijzonder verhaal. Mensen met beeldend talent en een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond worden niet of nauwelijks toegelaten aan de reguliere kunstacademie, Atelier Herenplaats heeft voor hen een aangepaste kunstvakopleiding ontwikkeld. De lessen worden gegeven door beeldend kunstenaars en docenten beeldende vorming. Is de academie met goed gevolg afgesloten, dan stroomt men door naar het kunstenaarscollectief van Atelier de Herenplaats.

Roland gebruikt bij zijn serie ‘Nu is alles anders!’ het idee van de 17e eeuwse schilderijen van regenten en belangrijke personen in deftige kleding. Hij vertelt dat mensen met een beperking zoals autisme, Downsyndroom, schizofrenie, of spastische mensen vroeger werden tentoongesteld. Mensen keken naar ze zoals nu dieren in de dierentuin bekeken worden en de invloedrijke personen liepen rond met een mooie molensteen-kraag. “Dit fotoproject gaat over nu. Iedereen bij Atelier Herenplaats is gelijk, nu dragen wij een mooie kraag.” Van dit project zijn nu achttien foto’s te zien in MST.

Over het fotoproject is een boekje gemaakt door Roland van Eck en Atelier Herenplaats. Het bevat foto’s en een korte toelichting. Het is te koop voor EUR 12,50, bij Atelier de Herenplaats, www.herenplaats.nl.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van de wisselexpositie? Neem contact op via de contactpagina. U kunt ook contact opnemen met de kunstenaar zelf, zie de gegevens op haar of zijn website.

Waar bent u naar op zoek?