Healing environment
Je moet kunnen zien wat voor weer het is. Een overzichtelijk gebouw dat openheid, maar ook geborgenheid uitstraalt, eenpersoonskamers, aangenaam licht. Medisch Spectrum Twente biedt patiënten en bezoekers ‘een healing environment’.
Healing environment ofwel helende omgeving. Het is een leidend principe geweest bij het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis. Wetenschappelijk gezien is er nog niet veel bewijs dat een helende omgeving daadwerkelijk het herstel van de patiënt bespoedigt, maar toch kan iedereen zich voorstellen dat een prettige, rustgevende omgeving goed werkt.
Open en geborgen
Het streven naar een healing environment is in het nieuwe ziekenhuis onder meer vertaald in een overzichtelijk gebouw dat openheid, maar tegelijkertijd ook geborgenheid uitstraalt, in de bouw van uitsluitend eenpersoonskamers en het plaatsen van ficusachtige bomen op de binnenpleinen. Ruimtes, kleuren, verlichting en meubilair zijn aangenaam en ergonomisch verantwoord. Patiënten kunnen hun omgeving zo veel mogelijk naar hun hand zetten.
Patiënten moeten zo veel mogelijk in staat zijn de omstandigheden te beïnvloeden. Het gaat er ook om dat ze in dat grote gebouw een gevoel van tijd, plaats en ruimte houden. Door de aanleg van atria (binnenpleinen) heb je overal uitzicht, je kunt zien waar je bent in het gebouw. Licht en donker zijn ook van belang voor het tijdsbesef. Je moet naar buiten kunnen kijken, je moet kunnen zien wat voor weer het is.
Een aangename omgeving
We streven naar een ‘leesbaar’ gebouw met heldere routes. Je mag er niet kunnen verdwalen. De diverse functies die patiënten met een bepaalde aandoening moeten bezoeken, zijn dicht mogelijk bij elkaar. Als patiënten moeten wachten, dan kan dat in een aangename omgeving.
Een healing environment is steeds vaker uitgangspunt bij de bouw van nieuwe gebouwen in de gezondheidszorg. Het uit Amerika afkomstige principe is ongeveer tien jaar geleden geïntroduceerd in Nederland.