Bezoek aan MST met hulphond

In een ziekenhuis worden mensen verpleegd die ernstig ziek zijn en soms een sterk verlaagde weerstand hebben. Dieren kunnen bepaalde bacteriën overbrengen die voor deze patiënten schadelijk kunnen zijn. Daarom is het niet toegestaan om huisdieren mee te nemen naar het ziekenhuis. Hulphonden zijn echter welkom in wachtruimten, spreekkamers en het bezoekersrestaurant, en op enkele andere plaatsen onder voorwaarden.

Om uw bezoek met hulphond aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er een aantal regels:

  • Meld bij het maken van een afspraak dat u met uw hulphond wilt komen. Door te overleggen komt u niet voor verrassingen te staan.
  • U dient uw hulphond in het ziekenhuis aan te lijnen en mag deze tijdens het bezoek niet alleen laten.
  • De hulphond is voorzien van een dekje/tuigje met het officieel erkende logo van uw hulphondorganisatie.
  • De hulphond is aangelijnd, schoon, gezond, gevaccineerd, vrij van infecties en huidparasieten en onder controle van een dierenarts.
  • De hulphond is goed gesocialiseerd, gehoorzaamt en kan overweg met vreemde situaties en een vreemde omgeving.
  • Wij vragen u om niet langer dan noodzakelijk in het ziekenhuis te verblijven. Als u een begeleider kunt vinden die u kan ondersteunen in plaats van dat uw hulphond dat doet, stellen wij dit zeer op prijs.

Wanneer mag u uw hulphond meenemen naar MST?

Een hulphond is welkom in het ziekenhuis. Maak hier van tevoren afspraken over met de betreffende afdeling.

U mag uw hond mee:

  1. Op bezoek op een verpleegafdeling
    Uw hulphond is welkom op de meeste verpleegafdelingen. Op sommige afdelingen is het niet mogelijk, omdat hier patiënten verblijven met een sterk verminderde weerstand. Zie kop ‘Kwetsbare patiëntengroepen’).
  2. Naar het spreekuur van zorgverlener (op de polikliniek)

Meld bij het maken van een afspraak dat u een hulphond wilt meebrengen.

Wanneer mag u uw hulphond niet meenemen naar MST?

In een aantal gevallen zijn hulphonden niet toegestaan.

  1. Kwetsbare patiëntengroepen
    In verband met het risico voor kwetsbare patiëntengroepen zijn hulphonden niet toegestaan binnen de volgende ruimtes en afdelingen: meerpersoonskamers op verpleegafdeling/dagbehandeling, Intensive Care, Neonatologie, OK, Angiokamer, Hartkatheterisatiekamer, ruimtes waar invasieve onderzoeken plaats vinden (onderzoek met instrumenten waarbij de huid of slijmvliezen worden gepasseerd) en Eerste Hart Hulp.
  2. Onderzoek en/of behandeling
    Komt u voor een onderzoek en/of behandeling naar het ziekenhuis, dan is het af te raden om uw hulphond mee te nemen. Wij vragen u te komen met een begeleider.
  3. Opname op een verpleegafdeling
    Wanneer u wordt opgenomen in het ziekenhuis, dan is het af te raden om een hulphond mee te brengen. De dagelijkse verzorging van een hulphond kan door het ziekenhuis niet worden geborgd.

Mocht het onvermijdelijk zijn uw hulphond mee te nemen, dan staan we dit toe als uitzonderingssituatie en komt het neer op maatwerk. Belangrijke voorwaarden om de hulphond te kunnen meenemen:

  • patiënt wordt langdurig opgenomen in een afgesloten éénpersoonskamer;
  • de verzorging van het dier is geregeld, zoals voeding, uitlaten buiten het terrein van het ziekenhuis en reiniging materialen. Denk aan een uitlaatservice of iets dergelijks;
  • De behandelend arts en het verantwoordelijke teamhoofd beoordelen en keuren goed.
Waar bent u naar op zoek?