Uw bezoek

Uw bezoek

Wij doen ons best om uw verblijf of bezoek in uw nieuwe ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. Wij bieden u diverse faciliteiten zodat wij zo goed mogelijk in uw wensen kunnen voorzien. Zo zijn er éénpersoonskamers en is er een Kapel/Stiltecentrum.

Ook zijn er een aantal dingen veranderd. Zo hebben wij bijvoorbeeld een Hotfloor (waar de operatiekamers en intensieve zorgafdelingen zijn gebundeld) en zijn er in de Nieuwe Polikliniek en de Nieuwe Kliniek een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd die uw bezoek nog aangenamer maken.

De Hotfloor

Operatiekamers en intensive care op één verdieping
Alle operatiekamers en afdelingen voor intensieve verpleging worden in het nieuwe ziekenhuis geconcentreerd op de derde verdieping: De Hotfloor. Hoe korter de afstanden tussen deze afdelingen voor intensieve zorg, hoe veiliger er gewerkt kan worden en des te geringer de kans op complicaties.

Hotfloor
Er is ruimte voor vijftien OK’s, waarvan elf OK’s voor alle gangbare specialismen, één gezamenlijke met de thoraxchirurgie en drie specifiek voor thoraxchirurgie. Ook is één OK ingericht voor poliklinische chirurgie. Op diezelfde verdieping komen de Intensive Care en Medium Care (IC en MC) en de Post Anesthesiologische Care Unit (PACU).

Concentratie van al die voorzieningen is een groot voordeel. Hoe korter de afstand tussen OK en de afdeling Intensive Care, des te minder tijd er verloren gaat met het transport van patiënten en des te geringer de kans op complicaties. De Hotfloor is een belangrijk onderdeel van het nieuwe ziekenhuis. Meer dan de helft van de patiënten die naar het ziekenhuis komt, komt voor een operatieve ingreep. Daarom is deze voorziening centraal gepositioneerd in het ziekenhuis, op de derde verdieping, met de verpleegafdelingen erboven en de poliklinieken eronder.

Techniek
Opereren is de afgelopen jaren steeds technischer geworden. Er zijn veel nieuwe apparaten en technieken geïntroduceerd. Zo wordt de minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties) steeds vaker toegepast. Die manier van opereren vraagt om een andere inrichting van de operatiekamers, met meer monitoren en aangepaste verlichting. Nu wordt een ‘videotoren’ gebruikt die van de ene naar de andere OK kan worden verplaatst. Het is beter als een of meerdere OK’s standaard zijn uitgerust met apparatuur voor de minimaal invasieve chirurgie. Ergonomische aspecten als een goede werkhouding tijdens langdurige operaties kunnen dan meer aandacht krijgen.

Logistiek
Daarnaast is er de voortdurende druk om efficiënter te werken. De kosten van het gebruik van een OK zijn hoog. Dus moet je ze efficiënt gebruiken. De bouw van een nieuw OK-complex biedt de kans om alles zo optimaal mogelijk te organiseren.

Veiligheid
Ziekenhuizen moeten ook aan steeds meer en strengere veiligheidseisen voldoen. Een gecontroleerde omgeving is essentieel bij operaties. Temperatuur, luchtvochtigheid en overdruk moeten goed worden bewaakt. Dat gebeurt nu ook al, maar in de nieuwbouw komt een systeem waarbij al die waarden nog beter in de gaten gehouden kunnen worden. De zorg die geleverd wordt, moet zo veilig mogelijk zijn.

Eénpersoonskamers

Meer privacy en hygiëne. In het nieuwe ziekenhuis zijn voornamelijk éénpersoonskamers. Een bewuste keuze. Eénpersoonskamers bieden meer privacy en de kans op besmettingen neemt af.

Ruim met toegang via een brede schuifdeur, lamellen in het raam naast de schuifdeur, gordijnen voor de ramen en een aanrechtblokje. Ingericht en voorzien van medische apparatuur. De sfeer en gastvrijheid die het nieuwe gebouw moet gaan uitstralen, is ook op de eenpersoonskamer te zien en voelbaar.

De patiënt heeft een eigen badkamer. Steeds meer ziekenhuizen besluiten éénpersoonskamers te bouwen. Een éénpersoonskamer biedt meer comfort en privacy. De patiënt krijgt meer rust. Dat bevordert het herstel. Bovendien neemt de kans op infecties af, onder meer doordat patiënten hun eigen toilet, douche en wastafel hebben. Dat is belangrijk in een tijd dat bacteriën (steeds) resistenter worden en dus moeilijker zijn te bestrijden. Verder is uit onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper Kirk Hamilton gebleken dat artsen gemiddeld 28 seconden langer doorbrengen bij een patiënt in een éénpersoonskamer. De patiënt vertelt net even iets meer en de arts is net iets oplettender.

Patiënten die in de éénpersoonskamer het contact met anderen missen, kunnen de schuifdeuren van hun kamer en de lamellen in het raam naast de schuifdeur openen. Hierdoor kunnen patiënten zien wat er elders op de verpleegafdeling gebeurt. Daarnaast zijn er loungeplekken in het nieuwe ziekenhuis, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Patiënten kijken uit op de binnenstad of op een atrium, waardoor er veel daglicht in hun kamer binnenkomt. Dat is healing environment, oftewel een gezonde omgeving creëren. Daglicht is belangrijk voor het bioritme en dus slaapritme. De rust en comfort in het ziekenhuis moeten bijdragen aan het herstel.

Kapel/Stiltecentrum

“De Kapel/Stiltecentrum zal een plek zijn voor verstilling, waar je gevoelens kunt uitspreken of opschrijven in een omgeving die daartoe uitnodigt” 

Het nieuwe ziekenhuis is ontworpen vanuit de gedachte van ‘Healing Environment’: ruimtelijkheid, licht, kleurstelling en inrichting vormen samen elementen die patiënten en hun familie ondersteunen bij het proces van genezing en verwerking van de eigen situatie.

Een Kapel/Stiltecentrum bij het nieuwe ziekenhuis draagt bij aan deze Healing Environment. Het is een onmisbare schakel in wat Healing Environment wil bereiken: mensen moed geven, troost bieden, alleen al door het effect dat de ruimte en inrichting ervan bij iemand teweeg brengt. De Kapel/Stiltecentrum zal een plek zijn waar je een kaars kunt opsteken als teken van hoop en moed houden. Het is een plek die troost kan bieden. In de Kapel/Stiltecentrum worden ook de zondagse vieringen gehouden.

Schuin tegenover de Kapel/Stiltecentrum is een Islamistische Gebedsruimte gerealiseerd.

Restaurant en winkels

Het ziekenhuis heeft op de begane grond winkels en horecavoorzieningen, zoals een espressobar, een winkel en een restaurant.

Het restaurant beschikt over vierhonderd zitplaatsen en is bedoeld voor zowel bezoekers als personeelsleden. U kunt hier terecht voor koffie & thee, vers afgebakken koeken, sappen, smoothies, salades, verse belegde broodjes en een warme maaltijd. De warme maaltijd wordt gewokt terwijl u wacht en het is mogelijk uw eigen pizza samen te stellen. Een maaltijd meenemen naar huis kan ook.

Tegenover de receptie van het ziekenhuis is een espressobar annex winkel ingericht, waar bezoekers onder meer bloemen, cadeautjes, ansichtkaarten, tijdschriften, boeken, kranten en verzorgingsartikelen kunnen kopen. De overige winkelruimtes op de begane grond worden verhuurd aan derden.

Openingstijden restaurant
Het restaurant is als volgt geopend:

Maandag t/m vrijdag: 08.00u – 20.30u
Zaterdag en zondag: 10.00u – 20.30u

Waar bent u naar op zoek?