Medische Publieksacademie 1 oktober 2019

Een verwijding van de lichaamsslagader

(Over)leven met een aneurysma

Dinsdag 1 oktober 2019

Op 1 oktober was er in MST een Publieksacademie over een verwijding van de lichaamsslagader, ook wel aneurysma genoemd. Deze verwijding ontstaat door een zwakke plek in de wand van een bloedvat. Een aneurysma kan in elke slagader in het lichaam voorkomen. Op de plaats van de verwijding is de vaatwand uitgerekt en dunner geworden. In deze zwakke plek van de vaatwand kan een scheur ontstaan met als gevolg een bloeding. Hoe groter het aneurysma, hoe groter de kans op scheuren.

Het is dus belangrijk om een aneurysma tijdig op te sporen en de ontwikkeling van het aneurysma goed in de gaten te houden. Een gezonde leefstijl en het beperken van risicofactoren is belangrijk om de kans op een (gescheurde) aneurysma te verkleinen.

In veel gevallen kan je prima leven met een aneurysma en vraagt de aandoening niet direct om een (operatieve) behandeling. In andere gevallen vraagt het om een relatief eenvoudige of ingewikkelde ingreep.

MST heeft één van de grootste vaatcentra van Nederland en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Tijdens de Publieksacademie informeerden onze vaatchirurgen het publiek over:

  • Het ontstaan van een aneurysma;
  • Risicofactoren voor het ontwikkelen van deze aandoening;
  • Onderzoek en diagnose;
  • Mogelijke behandelingen;
  • Innovatie.

Ook vertelde een patiënt over zijn ervaring met deze aandoening.

Magazine

In het kader van deze bijeenkomst is het magazine ‘(Over)leven met een aneurysma’ ontwikkeld. Dit magazine is uitgereikt aan de deelnemers en verspreid in de wachtruimten van MST. Ook is het magazine in de wachtruimten van de huisartsen te vinden.

Bekijk het magazine ‘(Over)leven met een aneurysma’

Sprekers

Dagvoorzitter

Foto’s van de bijeenkomst

 

Waar bent u naar op zoek?