Traumazorg, iedere seconde telt!

Traumazorg, iedere seconde telt!

Medische Publieksacademie Twente 2 oktober 2017

Afbeelding Publieksacademie Traumazorg

Terugblik Publieksacademie Traumazorg, iedere seconde telt!

150 Twentenaren werden tijdens de Publieksacademie ‘Traumazorg, iedere seconde telt!’ door (militaire) traumachirurgen geïnstrueerd over wat je zelf kunt doen in een geval van een terroristische aanslag. Een situatie waarbij iedere seconde telt! Snel de juiste beslissingen nemen kan het verschil maken tussen leven en dood; iets waar traumachirurgen dagelijks mee te maken hebben.

De zorgprofessionals informeerden het publiek over hoe MST als Traumacentrum voor de euregio en zelfs een gedeelte van Duitsland voorbereid is op en getraind is in de opvang van (veel) ernstig gewonde patiënten. Ook vertelden zij hoe een traumateam werkt, dat 24/7 klaarstaat, en welke geavanceerde apparatuur aanwezig is om ernstig gewonde patiënten goed te kunnen helpen. De ervaren dokters vertelden hoe zij hun opgedane ervaring, door meerdere uitzendingen naar oorlogsgebied, toepassen in hun dagelijks werkzaamheden.

En niet onbelangrijk: ook werd aandacht besteed aan wat je zelf kunt doen om jezelf en je omgeving zo goed mogelijk te helpen op de plek van het ongeval. De artsen vertelden over hoe je bloedingen kunt stoppen, iets waar veel mensen aan overlijden bij een aanslag. Daarbij vertelden zij over je opties bij een terroristische aanslag: vluchten, verstoppen of vechten en welke dingen hierbij belangrijk zijn.

Interview Ralph de Wit

Traumachirurg MST Ralph de Wit

Ralph de Wit is één van de zorgprofessionals die sprak tijdens deze Publieksacademie. Onlangs is hij geïnterviewd over traumazorg en de Publieksacademie.

U kunt het interview met Ralph de Wit hier terugluisteren.

Magazine en opname

In het kader van deze bijeenkomst is het magazine ‘Traumazorg, iedere seconde telt!’ ontwikkeld. Dit magazine is uitgereikt aan de deelnemers en verspreid in de wachtruimten van MST. Ook is het magazine in de wachtruimten van de huisartsen te vinden.

U kunt het magazine ‘Traumazorg, iedere seconde telt!’ hier bekijken.

Heeft u deze bijeenkomst gemist? U kunt het thuis terug kijken! Bekijk hier deel 1 van de opname Traumazorg en hier deel 2 van de opname Traumazorg. Hieronder kunt u een korte impressie bekijken.

Agenda publieksacademies

MST organiseert op donderdag 30 november nog een bijeenkomst in het kader van de Medische Publieksacademie Twente. Deze bijeenkomst gaat over ‘het hart’. Voor verdere informatie en inschrijven kunt u vanaf 20 oktober terecht op de Publieksacademie pagina.

Waar bent u naar op zoek?